Zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym, nadziane warzywami i pokryte zapieczonym serem mozzarella, wegetariańskie canelloni. Pyszne, lekkie danie na obiad lub ciepłą kolację. Można je robić z różnymi warzywami, jakie lubimy, moje jest z tymi, które miałam akurat w lodówce. Można je zapiekać w sosie beszamelowym lub tak jak ja w sosie pomidorowym z oregano i czosnkiem.
Lubimy z córką takie dania i często goszczą na naszym stole. Was też zachęcam do takich eksperymentów bo w takim okresie jak teraz wspomagają nas witaminowo a jednocześnie nie są ciężkie i tłuste. Można je przygotować wcześniej ( około 1 godziny) a następnie zapiec przed podaniem żeby były ciepłe.
Składniki:
Makaron canelloni – 12 sztuk „ rurek”,
20 dag sera mozzarella,
1 mała cukinia,
Kawałek dyni – około 500g
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
1 marchew średniej wielkości,
1 pietruszka średniej wielkości,
oliwa,
sos typu passata – 500 ml
płaska łyżka oregano,
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Przygotowujemy farsz warzywny.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dynie obieramy, myjemy i również ścieramy na tarku na grubych oczkach. Podobnie robimy z marchewką i pietruszką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną papryczkę chilli i podsmażamy na małym ogniu około 3 minut. Następnie dodajemy startą cukinie, dynię, marchew, pietruszkę i połowę sosu pomidorowego, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut.
Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. W misce mieszamy resztę sosu pomidorowego z wyciśniętym czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i ½ szklanką wody.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy z oregano. Do każdej rurki canelloni nakładamy małą łyżeczką farsz warzywny i układamy w naczyniu, na sosie pomidorowym.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 190 stopni, przykrywamy folią aluminiową naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.
najbardziej lubię wersję ze szpinakiem i serem feta 🙂
ja też lubię wersję ze szpinakiem i fetą 🙂 ale ta warzywna jest równie dobra 🙂
ooo tak! Moja alternatywa dla lasagne. 🙂 Wygląda wybornie.
http://www.dziurawykociol.pl