Pyszne, aromatyczne i lekkie burgery z łososia. Przygotowałam je dla wraz z burgerami z mięsa wołowego ale te były dla moich małych siostrzeńców.
Takie kotleciki można również podać z ryżem lub ziemniakami do obiadu.
Muszę Wam powiedzieć, że cukinia to drugie warzywo, które zawsze, jesienią mam w lodówce. Jest rewelacyjna jako dodatek do kotletów, do faszerowania, do zapiekania jako roladki.. pomysłów na dania z cukinią jest mnóstwo.
Dodana do kotlecików z łososia spowodowała, że kotlety były delikatne, fajnie zielone, po prostu pyszne.
Takie burgery posmakowały nie tylko dzieciom, dorośli również zajadali się nimi 😉
Składniki
400g łososia
1 mała cukinia,
Ząbek czosnku,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Sok z 1 cytryny,
Świeży koperek,
3 łyżki mąki ryżowej
Wykonanie
Łososia czyścimy z ości, zdejmujemy skórę i wycinamy szare części. Myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go bardzo drobno lub mielimy. Ja pokroiłam.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na większych oczkach. Lekko solimy i odkładamy na sitku aby odsączyć z wody. Po około ½ godzinie jeszcze dodatkowo wyciskamy z wody.
Przekładamy rybę do miski i dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, jajko, wyciśniętą z wody cukinię, 2 łyżki mąki ryżowej, łyżkę drobno pokrojonego koperku i wszystko mieszamy.
Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kotlety, obtaczamy w reszcie mąki ryżowej i smażymy na oleju po około 1 minucie z każdej strony.
Podajemy z bułeczkami do burgerów z różnymi dodatkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz