Bułki na maślance

Mam dla Was pyszny przepis na bułki śniadaniowe z maślanki. Zrobiłam je jak zwykle na niedzielne śniadanie i okazały się być strzałem w 10. Bułki wyszły pachnące czarnuszką i jednocześnie długo zachowały puszystość – może to zasługa maślanki.

Bułki na maślance

Bułki na maślance

Składniki

5 dag drożdży świeżych

2 szklanki maślanki

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3-4 ziarenka czarnuszki

Ziarna słonecznika,

Wykonanie

Maślankę podgrzewamy aby była ciepła ale nie gorąca, dodajemy do niej drożdże. Do miski dajemy mąkę pszenną, dodajemy do niej, sól,  maślankę  i wyrabiamy  na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na kulki, formujemy podłużne bułeczki  i układamy na blasze, pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Posypujemy ziarnami i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok.  30 minut.

Bułki na maślance

Bułki na maślance

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. olkapolka
    Sierpień 27
    Odpowiedz

    Zabrakło albo wcięło moment dodania drożdży 🙂

    • Brenia
      Sierpień 27
      Odpowiedz

      tak, zabrakło 🙂 Drożdże dodajemy do ciepłej/podgrzanej maślanki.

Pozostaw odpowiedź olkapolka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.