Bułeczki z dynią z aromatem tymiankowym

Pieczywo zrobione w domu jest najlepsze. Dzisiaj bułeczki zrobione z dodatkiem dyni i tymianku.

Są pulchne i rewelacyjnie smakują z masłem lub same.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru,

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

Szklanka pure z dyni

1 łyżeczka soli,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Kawałek dyni, około ½ kg

3 łyżki oliwy,

2 ząbki  wyciśniętego  czosnku

 Wykonanie:

Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1  godzinę w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien być wyrośnięty.

Dynię obieramy i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy z wody i blendujemy na pure – studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę,  pure z  dyni i wyrabiamy na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i wyrabiamy delikatnie.

Formę na tort smarujemy masłem i podsypujemy mąką.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy 3 minuty. Gotowe wałkujemy ale nie za cienko i wykrawamy koła – ja robiłam to szklanką. Formujemy kule, układamy w tortownicy i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypujemy po wierzchu np. ziarnami  siemienia lnianego. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 minut

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.