Pieczywo zrobione w domu jest najlepsze. Dzisiaj bułeczki zrobione z dodatkiem dyni i tymianku.
Są pulchne i rewelacyjnie smakują z masłem lub same.
Składniki
Zaczyn:
20 dag mąki pszennej
7dag drożdży świeżych
200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru,
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
Szklanka pure z dyni
1 łyżeczka soli,
Łyżeczka suszonego tymianku,
Kawałek dyni, około ½ kg
3 łyżki oliwy,
2 ząbki wyciśniętego czosnku
Wykonanie:
Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien być wyrośnięty.
Dynię obieramy i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy z wody i blendujemy na pure – studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, pure z dyni i wyrabiamy na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i wyrabiamy delikatnie.
Formę na tort smarujemy masłem i podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy 3 minuty. Gotowe wałkujemy ale nie za cienko i wykrawamy koła – ja robiłam to szklanką. Formujemy kule, układamy w tortownicy i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypujemy po wierzchu np. ziarnami siemienia lnianego. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 minut
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz