Bułeczki drożdżowe z cynamonową kruszonką

Czy wyobrażacie sobie niedzielne śniadanie bez bułeczek drożdżowych na słodko? W moim domu jest to niemożliwe. Zapach drożdżowego ciasta a potem ciepłe jeszcze i puszyste słodkości są  nieodłącznie związane z niedzielnym śniadaniem.

 

Dzisiaj proponuję drożdżowe bułeczki z dżemem i z  cynamonową kruszonką. Takie bułeczki upieczone i jak wytrzymają wystudzone, odrywa się od całości i zjada tyle i na ile się ma ochotę.

Składniki

3  szklanki mąki,

3dag drożdży

1 niepełna  szklanka ciepłego mleka,

3 żółtka,

½ szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

Dżem malinowy lub inny

Kruszonka

5 dag  masła

Łyżeczka cynamonu

5dag cukru drobnego

100 dag mąki,

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 10 min. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ). Następnie nakładamy trochę marmolady/ dżemu i formujemy bułeczki. Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką: masło roztapiamy w naczyniu, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier a następnie mąkę, mieszamy chwilę drewnianą łyżką aż składniki połączą się i powstanie kruszonka.

Pieczemy w 180  stopniach 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 13 maja
    Odpowiedz

    Alez bosko wygladaja! Moglabym takie wcinac na sniadanie nie tylko w niedziele.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.