Bruschetta to kolejny włoski przysmak spod znaku pomidorów. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej. Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem pomidorów jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich. Jak byliśmy we Włoszech to serwowano nam bruschetty w różnej wersji. Przyznam się, że najbardziej smakuje nam w wersji podstawowej czyli z pomidorami, czosnkiem bazylią i oliwą.
Składniki dla 4 osób
2 duże ciabatty lub 4 małe
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz,
¦wieża bazylia
Przygotowanie
Ciabattę kroimy na pół, układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli są bardzo smaczne pomidory, to szkoda marnować jakąkolwiek ich część. Do pokrojonych pomidorów dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekane listki bazylii. Całość w misce skrapiam oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bruschetty około 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy parmezanem.
mmmm uwielbiam,z takich pysznych dojrzalych pomidorow są najlepsze. Chyba sobie jutro zrobie 🙂
No prosze takie proste, a ja jeszcze tego nie jadłam 🙂
Idealna przystawka 🙂
mmmm! pyszności!
Muszę przyznać, że nigdy o takim przysmaku nie słyszałem i jest to dla mnie zupełna nowość. Z pewnością się skuszę i przysiądę nad tym.
Ja dodaję jeszcze trochę wyciśniętego czosnku i kilka plasterków czarnej oliwki.