Zapiekane brokuły z pieczarkami i serem gorgonzola to dobry pomysł na obiad bez mięsa lub na ciepłą kolację. Robi się je w jednym naczyniu więc są szybkie do zrobienia i wygodne do podania. Można wcześniej przygotować produkty a samo pieczenie to zaledwie 20-30 minut. Ważne jest to aby nie rozgotować brokuł, muszą być lekko twardawe po ugotowaniu bo w innym przypadku zrobi się miazga z brokuł. Do zapiekanki dodałam jeszcze duszone pieczarki i aromatyczny ser gorgonzola a całość doprawiłam tymiankiem . No i całość piecze się pod pierzynką z sera mozzarella, który po upieczeniu ciągnie się cudnie i wybornie smakuje – pycha.
Składniki
1 duży brokuł,
40 dag pieczarek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Ser gorgonzola – 1 opakowanie
20 dag sera mozzarella,
Sól, pieprz, tymianek
Wykonanie
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i odcedzamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilkę dusimy ( 2 minuty) , następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na spód dajemy połowę ugotowanego brokuła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy uduszone pieczarki, następnie pokruszony drobno ser gorgonzola, plasterki czosnku, doprawiamy tymiankiem. Dajemy kolejną warstwę czyli drugą część brokuła, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec całość posypujemy startym serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.
Świetny przepis, użyłam niestety goudy zamiast mozzarelli, ale nadal było ok. Jednak następnym razem dodam 2 razy tyle gorgonzoli bo brakowało jej trochę.
tak, w tej zapiekance ważne jest to, aby dodać sporo sera gorgonzola :)Zapraszam po inne, równie smaczne dania 🙂 Pozdrawiam 🙂