Chodząc po bazarze w sobotnie przedpołudnie mogłabym rzec „lato, trwaj wiecznie!”. Ilość świeżych warzyw i owoców jest oszałamiająca. Stragany uginają się od cukinii, pomidorów, ogórków, jagód, malin, borówek itd..Aż prosi się aby przygotowywać dania z tych cudownych warzyw i owoców. Postanowiłam więc wykorzystać świeże owoce do naszej ulubionej tarty z kremem śmietanowym i świeżymi owocami. Sprzedałam ten przepis moim kuzynkom i ich tarty znikają również w tempie expressowym.
?
Przepis na ciasto
1 żółtko,
Szczypta soli,
2 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka,
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na formę do tarty. Piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęcie z piekarnika wystudzić.
Krem śmietanowy:
1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
1 opakowanie śmietan-fix
serek mascarpone (małe opakowanie)
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.
Gotowy krem nakładamy na tartę i bogato dekorujemy świeżymi owocami – borówkami, malinami, porzeczkami.
Zapewniam, że to owocowa bomba pyszności.
?
?
owocowa rozkosz
Sliczne fotki,wygląda mrga pysznie pozdrawiam z Bieszczad 🙂
jest niesamowita 🙂
mhhhhm…wygląda szałowo! Założę, się, że równie dobrze smakuje:)
Piękne kolory… 🙂 Wygląda naprawdę smakowicie!
przepiękna, kolorowa, owocowa, letnia tarta 🙂 zapisuję!