Domowa wędlina na Święta to u nas już tradycja i must have na każde święta. Takie, pieczone wędliny to moja specjalność. Karkówka, boczek, schab, łopatka wieprzowa itp. Każde z tych mięs w wersji domowej wędliny smakują wybornie.
Dzisiaj mam przepis na świąteczny boczek pieczony z sosem Worcester, z dodatkiem czosnku, chilli.
Worcester to sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji. Oryginalna receptura na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Do boczku okazał się być rewelacyjnym dodatkiem. Boczek zyskał nie tylko smak ale też kolor.
Składniki:
Płat surowego, wędzonego boczku – około 1 kg
2-3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki sosu Worcester,
Szczypta chilli,,
Sól, pieprz,
Trochę wody,
Wykonanie
Płat boczku myjemy i suszymy. Następnie nacinamy boczek w kratę i wkładamy tam plastry czosnku. Boczek nacieramy solą, pieprzem, i chilli. Sos Worcester mieszamy z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku i polewamy mięso, dość równomiernie.
Przekładamy do garnka i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do tem. 180 stopni. Do garnka z boczkiem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny.
Upieczony wyjmujemy, studzimy. Podajemy z chrzanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz