Tak jak mazurek, tak biała kiełbasa jest tradycyjnym wielkanocnym. Można ją dodać do żurku, ugotować, podsmażyć lub zapiec w sosie chrzanowym. Jest prosta i szybka do przygotowania a smakuje wybornie.
Składniki:
4-5 białych surowych kiełbas,
1 łyżka majeranku,
4 średnie cebule,
Masło klarowane,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka chrzanu, może być ze słoiczka,
1/3 szklanki śmietanki 30 %
Sól, pieprz
Wykonanie
Kiełbasy zagotowujemy w gorącej wodzie 2 minuty.
Nacinamy kiełbasę po jednej stronie i podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Jak będą rumiane odkładamy na talerz i dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, łyżkę majeranku i smażymy na małym ogniu aż cebula będzie szklista. Dodajemy majonez, chrzan, śmietankę i dusimy 2 minuty.
Do półmiska, gdzie będziemy piec, dajemy podsmażoną cebulę i na nią kiełbasy..
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kiełbaski około 15- 20 minut.
Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz