Babeczki ze śliwkami

Pomysł na takie babeczki zrodził się zupełnie przypadkiem. Dzieci moje, dodam dorosłe, lubią różne ciasta i ciasteczka z owocami. Kiedyś zachciało im się coś słodkiego a nie miałam w domu dużo owoców, było parę śliwek ( dosłownie z 6 sztuk). Na ciasto zdecydowanie za mało ( lubimy dużo owoców w cieście) ale pomysł z babeczkami okazał się  strzałem w dziesiątkę. Wyszły pyszne babeczki z nadzieniem budyniowym i śliwkami.

Babeczki ze śliwkami

 

Składniki:

 30 dag  mąki pszennej,

1 żółtko i jedno całe jajko,

1/3 szklanki cukru

1/2  margaryny,

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki mleka,

1/2 kg śliwek,

1 budyń waniliowy, śmietankowy,

mleko

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy  żółtko, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy  z niej koła na kształt foremki do babeczek  i wykładamy do foremek – wysmarowanych tłuszczem ( olej, masło); następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i 1 śliwkę. Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek.  Pieczemy w temp. 180 stopni około 30/40 minut.

Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 31 sierpnia
    Odpowiedz

    O, jakie ładne! Nie zechciałabyś może przypadkiem podrzucić mi kilku sztuk do domu przed pracą w poniedziałek? 😉

  2. 31 sierpnia
    Odpowiedz

    super, dodaje do listy 😀 fajna alternatywa ciasta ze slwkami

  3. gin
    2 września
    Odpowiedz

    Ślicznie wyglądają. uwielbiam takie drobiazgi, szczególnie z budyniem… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.