Sezon truskawkowy, niestety powoli zbliża się do końca. Staram się w tym czasie robić jak najwięcej dań z truskawkami i to zarówno na słodko jak też i wytrawnie.
Babeczki z ciasta kruchego z dodatkiem budyniu i truskawek to pyszny deser do kawy. Jest prosty i szybki do wykonania a zaręczam, że zarówno dzieci jak też i dorośli nie odmówią spróbowania.
Składniki:
30 dag mąki pszennej,
1 żółtko i jedno całe jajko,
1/3 szklanki cukru
½ masła,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 budyń waniliowy, śmietankowy,
Mleko
truskawki
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, jedno całe jajko, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Truskawki czyścimy, myjemy i suszymy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy z niej koła na kształt foremki do babeczek i wykładamy do foremek – wysmarowanych olejem; następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i pokrojone truskawki ( dajemy tyle i zmieści się w foremce) . Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w temp. 180, 25-30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz