Babeczki z truskawkami i budyniem

Sezon truskawkowy, niestety powoli zbliża się do końca. Staram się w tym czasie robić jak najwięcej dań z truskawkami i to zarówno na słodko jak też i wytrawnie.

Babeczki z ciasta kruchego z dodatkiem budyniu i truskawek to pyszny deser do kawy. Jest prosty i szybki do wykonania a zaręczam, że zarówno dzieci jak też i dorośli nie odmówią spróbowania.

 

Składniki:

 30 dag  mąki pszennej,

1 żółtko i jedno całe jajko,

1/3 szklanki cukru

½ masła,

½  łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżki jogurtu naturalnego,

1 budyń waniliowy, śmietankowy,

Mleko

truskawki

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtko, jedno całe jajko, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Truskawki czyścimy, myjemy i suszymy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy  z niej koła na kształt foremki do babeczek  i wykładamy do foremek – wysmarowanych  olejem; następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i pokrojone truskawki ( dajemy tyle i zmieści się w  foremce) . Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek.  Pieczemy w temp. 180,  25-30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.