Niedawno proponowałam Wam pasztet mięsny z dodatkiem dyni. Był pyszny. Dzisiaj mam również propozycję na pasztet mięsny z dodatkiem warzywa, tym razem cukinii.
Takie połączenie w pasztecie mięsa i warzyw bardzo dobrze robi pasztetowi. Jest mokry, lekki i super smakuje.
Wykorzystujmy jesienne warzywa do różnych dań bo teraz są najlepsze i najzdrowsze.
Składniki- proporcja na 1 dużą formę:
Udo indyka – około 600 g
2 średniej wielkości cukinie,
2 ząbki czosnku,
olej,
2 jajka,
Szczypta gałki muszkatołowej,
Sól, pieprz,
2 łyżki mąki ryżowej,
Olej i łyżka masła,
Wykonanie:
Udo z indyka gotujemy w wywarze z warzyw. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie ( około 50-60 minut). Solimy do smaku mniej więcej w połowie czasu gotowania. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, nie wyjmujemy z wody, studzimy w wodzie. Mięso nie będzie wtedy za suche.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wyciśnięty czosnek, startą cukinię i dusimy około 10 minut na średnim ogniu – mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.
W maszynce mielimy ugotowaną pierś indyka. Przekładamy do miski i dodajemy uduszoną cukinię i jajka. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy.
Drugą cukinię kroimy na cienkie, długie plastry i układamy w blaszce posmarowanej masłem . Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy 60 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą. Wyjmujemy i studzimy w lodówce.
Witam,
Mam jedno pytanko,a mianowicie jak jest waga juz gotowego pasztetu po upieczeniu?
Witam, powiem szczerze,że nie wiem. Nie ważyłam po upieczeniu.