Nie ma lepszych deserów do letniej, popołudniowej kawy jak małe, kruche babeczki z owocami.
Nie są trudne do zrobienia, lekkie, nie mają kremów tylko same owoce z galaretką.
Tym razem ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej więc miało inny smak – moim zdaniem równie dobry jak z pszennej mąki.
Dzieci, takie babeczki uwielbiają i jeśli chcecie zrobić słodką niespodziankę dzieciom to takie babeczki będą w sam raz.
Składniki na ciasto do babeczek – 20 sztuk:
40 dag mąki orkiszowej typ 630,
2 jajka ,
3 łyżki cukru pudru,
130 g masła,
pół szklanki mleka,
czerwone porzeczki
borówka amerykańska
galaretka 'czerwona’: malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona
Wykonanie:
Ciasto na babeczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy jajka, mleko i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.
Upieczone studzimy. Owoce myjemy, czyścimy z szypułek i dajemy po trochę do każdej babeczki.
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości wody, około 1/3 szklanki a następnie polewamy owoce w babeczkach. Przekładamy do lodówki i chłodzimy aż galaretka zastygnie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz