Tacos to świetne danie na letnie imprezy. Można je przygotować z różnymi składnikami i dodatkami a goście i tak będą zachwyceni. Oczywiście najlepiej jest je przygotować z placków zrobionych w domu bo wtedy mamy pewność, że są bez konserwantów.
Dzisiaj mam propozycję na tacos z krewetkami i salsą pomidorową.
Placki zrobiłam sama i muszę wam powiedzieć, że zrobienie takich placków wcale nie jest takie proste. Kiedyś już próbowałam je zrobić ale mi nie wyszły. Tym razem było lepiej. Zrobiłam je trochę na swój sposób i były dobre. Nie zniechęcajcie się jeśli za pierwszym razem nie wyjdą wam placki, trzeba znaleźć swój własny sposób na nie. Ja zrobiłam je z małą ilością mąki pszennej i dodatkowo dodałam troszkę oliwy do ciasta. Najtrudniejsze jest wałkowanie takiego ciasta. Ale i z tym sobie poradziłam za drugim razem.
Krewetki pikantne to świetny dodatek do tacos. Do tego świeże listki kolendry, sok z limonki i były pyszne tacos.
Składniki
Ciasto na tortillę:
220 g mąki kukurydzianej
30 g mąki pszennej,
260 ml ciepłej wody,
½ łyżeczki soli,
Łyżka oliwy
400 g krewetek,
1 papryczka chilli,
2 łyżki masła,
1/3 szklanki białego wina,
3 ząbki czosnku,
Świeże listki kolendry,
Sól, pieprz,
Salsa pomidorowa:
2 – 3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebula,
Sok z 1 limonki,
Sól, pieprz,
Łyżka oliwy,
Szczypta pieprzu Cayenne
Wykonanie
Przygotowujemy małe placki tortilli.
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy ciepłą wodę, oliwę, sól i mieszamy ciasto około 2-3 minut. Początkowo ciasto będzie się lepić do rąk ale w miarę jak będziemy wyrabiać będzie stanowić zwartą masę. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od miski. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodajemy mąkę a jeśli za twarde to 2 łyżki wody. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.
Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłek golfowych i formujemy placki. Ja robiłam to tak, że na blacie dałam folię spożywczą, na to dałam ciasto, posypałam ciasto mąką, przykryłam drugim kawałkiem folii i wałkowałam aż był cienki placek.
Patelnię nagrzewamy aby była gorąca i pieczemy po około 40 sekund z każdej strony.
Salsa pomidorowa. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, dajemy do miski. Cebulę i czosnek również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorków, doprawiamy solą ,pieprzem i szczyptą pieprzu Cayen. Dodajemy oliwę, sok z limonki i mieszamy.
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chili rozcinamy i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).
Na ciepłe jeszcze packi nakładamy porcję 3-4 krewetek, dodajemy salsę i świeżą kolendrę i zwijamy na pół.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz