Jak ostatnio kupiłam udka kurczaka zagrodowego to szukając pomysłu na to jak je zrobić przypomniałam sobie o jadanym czasami w mojej pracowniczej stołówce kurczaku w sosie teriyaki. Był tylko taki problem, że nie miałam w domu gotowego sosu.
Sięgnęłam więc do Internetu i tam były różne wersje, z różnymi składnikami. Zrobiłam więc swoją wersję, ze składnikami, które miałam w domu. Jak pisano podstawą są: suszony imbir, miód i sos sojowy. Można dodać trochę alkoholu, najlepiej sake ale ja nie miałam więc dodałam polskiej wódki.
Zrobienie takiego sosu nie było skomplikowane bo składniki łączy się, zagotowuje i mamy sos. Mój stoi w lodówce i następna będzie ryba w taki sosie.
Sos wyszedł naprawdę dobry. Miał taki orientalny smak, pachniał imbirem.
Do sosu teriyajki dodałam dodatkowo wyciśnięty czosnek, jeszcze trochę sosu sojowego, papryczkę chilli, sok z cytryny i konfiturę z czerwonej porzeczki – wyszła rewelacyjna marynata. Udka były wyjątkowo pyszne. Podałam do nich ryż ze świeżymi listkami mięty i to już było dopełnienie smaków.
Koniecznie spróbujcie.
Składniki
6 udek kurczaka zagrodowego
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki,
2 łyżki cukru,
Sok z ½ cytryny,
2łyżki sosu sojowego,
Sos teriyaki
1 szklanka wody,
½ szklanki sosu sojowego,
½ łyżeczki zmielonego imbiru,
3 łyżki wódki,
¼ łyżeczki czosnku w proszku,
3 łyżeczki miodu
Wykonanie
Sos teriyaki. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na sos i przechowujemy z słoiczku w lodówce.
Udka kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce przygotowujemy marynatę. Około 40 ml sosu teriyaki ( ze zrobionego wcześniej), sok z cytryny, cukier, wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojona drobno papryczka chilli, konfitura porzeczkowa, sos sojowy mieszamy. Udka zalewamy marynatą i przechowujemy około 1 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem / marynatą, w której były marynowane i pieczemy około 40 minut. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy z ryżem wymieszamy z miętą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz