To moja wariacja na temat mięsa mielonego i lubianej przeze mnie kiełbasy chorizo. Kotleciki z mięsa mielonego doprawiłam tymiankiem i zawinęłam w duże plastry kiełbasy chorizo. Następnie podsmażyłam je krótko i zapiekłam z aromatyczno-pikantnym sosie pomidorowym. Podałam je z ryżem ugotowanym na sypko i była to wyjątkowo pyszna potrawa na niedzielny obiad.
Składniki dla 2-4 osób
60 dag mieszanego mięsa mielonego
1 jajko,
1 łyżka tymianku,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Duże plastry kiełbasy chorizo – 10-12 sztuk,
Olej do smażenia
Małe opakowanie sosu pomidorowego,
Suszone płatki chilli,
10 dag sera mozarella,
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki „się przegryzły”. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm i mniej więcej 2,5 cm grubości. Każdy wałeczek mięsa zawijamy w plaster kiełbasy chorizo.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko z każdej strony mięso w chorizo.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka.
Sos pomidorowy mieszamy z podduszoną cebulą, szczyptą suszonej papryczki chilli, tymiankiem i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy podsmażone kawałki mięsa z chorizo. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser będzie zarumieniony.
Podajemy z ryżem.
Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie popieką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz