Na taką wiosenną pizzę miała ochotę Ania. Dla mnie to nie jest ani czasochłonne ani skomplikowane więc powstała pizza z jarmużem i pieczoną papryką. Pieczoną paprykę przygotowuję sama bo lubię ją dodawać do różnych potraw: kanapek, past, sałatek…itd. A domowa pizza jest pyszna, z ulubionymi dodatkami i smakuje wybornie.
Jeśli ktoś myśli, że przygotowanie pizzy jest czasochłonne i trudne, to zachęcam do wypróbowania z mojego przepisu.
Do domowej pizzy daję różne dodatki, które urozmaicają jej smak. Tym razem zrobiłam z jarmużem i moją ulubioną pieczona papryką.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
szczypta cukru
5 dag drożdży
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki oliwy,
20 dag sera mozarella,
Świeży jarmuż,
Pieczona papryka,
Sos pomidorowy:
Mały karton sosu pomidorowego,
Łyżeczka oregano, sól, pieprz
Wykonanie:
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przyprawiamy i sos gotowy.
Ciasto:
W misce mieszamy do rozpuszczenia drożdże z 2 łyżkami letniej wody. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 5 min. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne podsypujemy mąką tak aby było sprężyste. Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką . Ciasto po wyrobieniu – w tej proporcji wychodzi na dwie pizze okrągłe lub na dużą blachę do pieczenia. Wałkujemy i wykładamy na formę/blachę.
Na wyłożone ciasto nakładamy sos pomidorowy. Następnie nakładamy świeże gałązki jarmużu ( dość gęsto), kawałki pieczonej papryki, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy startym serem mozarella.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy ciasto z farszem i pieczemy do 15 min.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz