Jeśli lubicie drożdżowe wypieki to zapraszam na babkę wielkanocną ale w trochę egzotycznym wydaniu. Zielona, puszysta babka drożdżowa polana białą czekoladą i posypana suszoną żurawiną.
To dalsza moja fascynacja zieloną herbatą matcha w proszku. Jest rewelacyjnym dodatkiem do różnych dań. Po zielonym serniku teraz zielona babka. Myślę, że następne musi być danie z zieloną herbatą ale w wydaniu wytrawnym, może pizza, focaccia lub np chleb?? Co powiecie na takie eksperymenty.
A tym czasem zróbcie wielkanocną babkę w magicznym, zielonym kolorze. Taką japońską wersję wielkanocnej babki. To dopiero zaskoczycie rodzinę.
Składniki
3 ½ szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki herbaty zielonej matcha,
3 żółtka i 1 całe jajko,
1 cukier waniliowy,
¾ szklanki cukru drobnego,
2 szklanki mleka ,
2,5 g drożdży,
Tabliczka białej czekolady,
50 ml śmietanki 30 %
Suszona żurawina
Wykonanie
W garnku podgrzewamy mleko ( ma być ciepłe ale nie gorące), dodajemy drożdże, szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W misce przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy 3 żółtka, cukier, cukier waniliowy, zieloną herbatę i rozczyn mleka z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 45 do 60 minut. Następnie do ciasta dodajemy resztę mąki, 1 jajko i wyrabiamy znowu ciasto- około 5 minut. Formę na babkę smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy 40-45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilkę i wyjmujemy z formy.
Białą czekoladę ze śmietanką roztapiamy w mikrofali lub na parze. Jeszcze płynną polewamy babkę i posypujemy suszoną żurawiną.
Świetnie wygląda taka babeczka w kolorze trawy 🙂
Wygląda po prostu idealne! 😉