Ostatnio jest to nasze ulubione śniadanie na weekend – moje i mojej córki. Jak wracamy z biegania to jesteśmy tak głodne, że taki omlet z warzywami jest w sam raz aby zaspokoić głód i szybko odzyskać siły.
Przygotowuję je z różnymi warzywami a ten zrobiłam z pomidorem, szczypiorem i awokado. Warzywa, pokrojone na drobno wcześniej podsmażam na wolnym ogniu na oliwie. Jajka ubijam, na koniec dodaję mleko a następnie wylewam na podsmażone warzywa. Smażę, pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Jest to pyszne, ciepłe śniadanie. Do tego zrobiłam mix sałat z sosem winegret i śniadanie było przepyszne.
Składniki na duża patelnię:
4 jajka
3 łyżki mleka
Garść pokrojonego szczypioru,
½ awokado,
1 duży lub 2 małe pomidory,
Sól, pieprz,
3 łyżki startego sera mozarella
Wykonanie:
Szczypior kroimy w drobne kawałki, pomidor myjemy i kroimy w kostkę. Kawałek awokado również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy szczypior, pomidor, awokado i dusimy chwilkę ( 3 minuty).
W misce ubijamy jajka, do których dodajemy mleko, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione), ser mozarella i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 7-10 min na małym ogniu.
Można do tego podać mix sałatek z sosem winegret.
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha :
🙂 dziękuję. Om;et nie tylko prezentuje się dobrze ale też rewelacyjnie smakuje 🙂
Alleluja, moje dziecko zjadło omlet 🙂 pyszny 🙂
🙂 Ja się cieszę !! Dziękuję 🙂