Szybki a zarazem smaczny sposób na danie z łososiem. Pomysł podsunęła mi jedna z moich czytelniczek, podpowiadając w komentarzu, pod jednym z moich dań z łososiem, żeby spróbować posmarować łososia majonezem. Ja dodatkowo dodałam jeszcze papryczkę chilli, owoce granatu i wyszło przepysznie. Początkowo miałam wątpliwości co do majonezu jako dodatku do pieczonego łososia ale to była dobra podpowiedź. Dziękuję za fajny pomysł bo łosoś był soczysty, mokry i wszystkim smakował.
Zachęcam do wypróbowania; jest wyjątkowo dobry i szybko się go przygotowuje. Na niedzielny obiad lub ciepłą kolację jak znalazł.
Składniki
Około 600 g filetów łososia
pieprz biały
sól,
sok z jednej cytryny,
szczypta suszonej papryczki chilli,
3-4 łyżki majonezu,
Owoce granatu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki łososia. Każdy kawałek smarujemy majonezem, posypujemy papryczką, owocami granatu, przykrywamy i pieczemy około 25 – 30 minut.
Podajemy np. z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i zielona sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz