Pomysł na takie polędwiczki dostałam od mojej koleżanki Karoliny. Są szybkie do zrobienia ale smakują wybornie. Zrobiłam je jako jedno z dań na niedzielny obiad i posmakowały wszystkim.
Ważne w tym daniu to krótkie podsmażenie polędwiczek zawiniętych w szynkę parmeńską i również krótkie pieczenie.
Natomiast najważniejszy jest sos z pomidorków koktajlowych z ziołami. Jest pyszny, aromatyczny a pieczony z polędwiczkami zawiniętymi w szynkę parmeńską daje niesamowity smak potrawie. Tak upieczone polędwiczki w aromatycznym sosie podałam z makaronem tagliatelle i posypałam parmezanem. Pyszności.
Składniki
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
szynka parmeńska – około 15 plastrów,
opakowanie pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
Kilka listków świeżej bazylii,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
Oliwa,
Sól, pieprz
Makaron tagliatelle,
Starty parmezan
Wykonanie
Polędwiczki myjemy, czyścimy z błon, suszymy i kroimy na plastry średniej grubości – około 4-5 cm.
Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki zawinięte w szynkę około 4 minut z każdej strony.
Do miski dajemy wymyte i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojone zioła ( bazylię i rozmaryn), oliwę, doprawiamy solą, pieprzem – wszystko mieszamy. Tak przygotowane pomidorki dajemy do naczynia żaroodpornego. Na to dajemy podsmażone polędwiczki, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut.
W między czasie gotujemy makaron – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i przekładamy na półmisek. Na makron wykładamy polędwiczki w pomidorach – razem z sosem. Posypujemy parmezanem i podajemy.
Dzień dobry ile łyżek oliwy należy dodać?
Około 5-6 łyżek.