Już zapewne zauważyliście, że lubię przygotowywać dania mięsne z polędwiczki wieprzowej.
Dzisiaj propozycja dla osób lubiących ciekawe i niecodzienne smaki. Ser gorgonzola jest dobrym dodatkiem zarówno do makaronu, zapiekanek jak też do mięsa.
Moje polędwiczki były aromatyczne i soczyste. Ważne aby je długo nie smażyć a potem długo nie gotować w sosie. Mięso polędwiczek jest delikatne i nie wymaga długiego smażenia – staje się wtedy suche.
Polędwiczki podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą – jęczmienną, jaglaną itp.. – jaką lubimy.
Wszystko razem smakuje rewelacyjnie.
Składniki
Składniki dla 4 osób;
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
Sól , pieprz,
Olej rzepakowy
Sos:
25 dag sera typu gorgonzola,
2 szklanki mleka,
1 mały naturalny jogurt naturalny – gęsty lub śmietana 12 %
Wykonanie:
Polędwiczkę czyścimy z błon i kroimy na małe kotlety. Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab lecz w rękach je rozcieramy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z obu stron – trwa to około 2 minut z każdej strony bo polędwiczki to delikatne mięso. Odkładamy usmażone polędwiczki do miski.
Na tej samej patelni ( z tłuszczem po polędwiczkach) rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.
Polędwiczki dajemy do sosu i zagotowujemy 1-2 minuty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz