Suszone pomidory są znakomitym dodatkiem do różnych dań. Lubię dodawać je do sałatek, mięs, makaronów. Tym razem postanowiłam dodać je do pieczonego łososia. Do tego dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe wymieszane z czosnkiem i olejem z suszonych pomidorów. Łososia też polałam taki olejem.
Olej z suszonych pomidorów jest aromatyczny bo jest z różnymi ziołami, przyprawami i szkoda go wylewać. Jak przygotowuję sałatę czy makaron to również dodaję takiego oleju.
Łososia pieczemy krótko i pod przykryciem, wtedy jest soczysty i wilgotny. Zachęcam do wypróbowania takiego łososia, jest pyszny i aromatyczny i co najważniejsze szybki i prosty do zrobienia.
Składniki na 4 porcje
Filet z łososia – około 50 – 60 dag
Sól, biały pieprz,
Sok z 1 cytryny,
Łyżka ciemnego sosu sojowego,
oliwa,
kilka kawałków suszonych pomidorów,
kilka pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku
Wykonanie
Przygotowujemy łososia. Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki – przekładamy do naczynia, gdzie będziemy piec. Następnie doprawiamy, białym pieprzem, sokiem cytryny i sosem sojowym. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i nakładamy na każdy kawałek łososia. Polewamy łososia olejem z suszonych pomidorów, przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
W miedzy czasie pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki, dajemy do miski i dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i dodajemy trochę oleju z suszonych pomidorów.
Po 20 minutach wyjmujemy łososia, dodajemy do naczynia z rybą pomidorki koktajlowe, znowu przykrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz