Rillettes z kaczki

 

Rillettes z kaczki to pyszne smarowidło do chleba, które  będzie alternatywą dla gotowych wędlin. Takie smarowidło można zrobić z mięsa wieprzowego, mieszanego i tak jak ja z kaczki.

Przygotowanie takiego smarowidła nie jest ani trudne ani skomplikowane. Mięso naciera się solą aby skruszało, następnie gotuje z różnymi ziołami do miękkości ( tak aż mięso będzie odchodzić od kości) i ugotowane oddziela od kości i rozdrabnia ( najlepiej rękami) na małe kawałki.

Następnie przekłada się mięso do naczynia żaroodpornego, dodaje tłuszcz z gęsi lub z kaczki i tłuszcz z zastygniętego wywaru.  Schładzamy w lodówce i podajemy z pysznym, domowym pieczywem. Można podać do tego ogórka kiszonego.

Takie smarowidło będzie rewelacyjne  na imprezę dla gości jak też do chleba do pracy, szkoły itd.

DSC_0383

Składniki

2 uda kaczki,

1 pierś kaczki,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

2 ząbki czosnku,

Tymianek,

½ szklanki białego wytrawnego wina,

3 łyżki smalcu z gęsi, kaczki

Wykonanie

Mięso kaczki myjemy, suszymy, solimy i przechowujemy w lodówce 3 godziny. Do garnka dajemy wodę, przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, tymianek), wino, sól,  dajemy mięso i gotujemy na małym ogniu około 2 –  2 ½ godz.  Mięso powinno odchodzić o kości, wtedy będzie dobre.

Mięso wyjmujemy z wywaru. Wywar przecedzamy przez sito i  zostawiamy do wystudzenia.

Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem ( mieszamy) i dodajemy smalec z gęsi/kaczki i zebrany tłuszcz z wystudzonego wywaru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

Tak przygotowane mięso z tłuszczykiem przekładamy do miseczek, posypujemy tymiankiem  i studzimy w lodówce.

Podajemy z domowym, pysznym chlebem.

DSC_0379

 DSC_0376

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 10 listopada
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie smarowidełka. Fajny klasyczny przepis 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.