Rillettes z kaczki to pyszne smarowidło do chleba, które będzie alternatywą dla gotowych wędlin. Takie smarowidło można zrobić z mięsa wieprzowego, mieszanego i tak jak ja z kaczki.
Przygotowanie takiego smarowidła nie jest ani trudne ani skomplikowane. Mięso naciera się solą aby skruszało, następnie gotuje z różnymi ziołami do miękkości ( tak aż mięso będzie odchodzić od kości) i ugotowane oddziela od kości i rozdrabnia ( najlepiej rękami) na małe kawałki.
Następnie przekłada się mięso do naczynia żaroodpornego, dodaje tłuszcz z gęsi lub z kaczki i tłuszcz z zastygniętego wywaru. Schładzamy w lodówce i podajemy z pysznym, domowym pieczywem. Można podać do tego ogórka kiszonego.
Takie smarowidło będzie rewelacyjne na imprezę dla gości jak też do chleba do pracy, szkoły itd.
Składniki
2 uda kaczki,
1 pierś kaczki,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
Tymianek,
½ szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki smalcu z gęsi, kaczki
Wykonanie
Mięso kaczki myjemy, suszymy, solimy i przechowujemy w lodówce 3 godziny. Do garnka dajemy wodę, przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, tymianek), wino, sól, dajemy mięso i gotujemy na małym ogniu około 2 – 2 ½ godz. Mięso powinno odchodzić o kości, wtedy będzie dobre.
Mięso wyjmujemy z wywaru. Wywar przecedzamy przez sito i zostawiamy do wystudzenia.
Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem ( mieszamy) i dodajemy smalec z gęsi/kaczki i zebrany tłuszcz z wystudzonego wywaru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Tak przygotowane mięso z tłuszczykiem przekładamy do miseczek, posypujemy tymiankiem i studzimy w lodówce.
Podajemy z domowym, pysznym chlebem.
Bardzo lubię takie smarowidełka. Fajny klasyczny przepis 🙂 Pozdrawiam