Omlet z cukinią i pomidorami

Dlaczego lubimy niedzielne śniadania ? Bo mamy czas na ich celebrowanie.

Nie musimy się spieszyć, chodzimy w piżamie tak długo jak tylko mamy na to ochotę 😉 Ja np. z kubkiem kawy snuję się po domu a w letnie dni siadam na tarasie i słucham  jak ptaki dokazują w moim ogrodzie.

U mnie w domu, w niedzielę królują jajka w różnej postaci. Oczywiście są to jajka od  szczęśliwych, biegających wolno kur. Takie jajka nabywam i przyjeżdżają z moich rodzinnych stron od pewnego Gospodarza i wtedy pysznie smakują.

Dzisiaj mam dla was propozycję na jajeczne śniadanie – omlet z cukinią i pomidorkami. Ostatnio moja córka stała się jego wielbicielką i taki omlet z różnymi letnimi dodatkami gości u nas często. Do takiego omletu można dodawać różne inne dodatki, np. dla mięsożerców można dodać wędlinę, mięso i będziemy mieć pyszne, sycące śniadanie. Ja dodatkowo dodałam do omletu kulki sera mozarella.

Zachęcam do zrobienia, smacznego.

DSC_0370

 DSC_0329 

Składniki dla 2 osób

cukinia – mała,

kilka  pomidorków koktajlowych,

4 jajka,

1 mała cebula cukrowa,

Ser mozarella w kulkach,

Parę listków świeżej bazylii,

2 łyżki mleka

sól , pieprz do smaku,

oliwa, masło

pieczywo

Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki, cebulę kroimy w talarki i razem rumienimy na wolnym ogniu na patelni z oliwą i masłem. Jak cukinia i cebula będą lekko podduszone, dodajemy pomidorki pokrojone na pół i podsmażamy razem z cukinią. Dodajemy do warzyw pokrojoną bazylię,  sól i pieprz.

Jajka rozbijamy osobno i mieszamy jak do jajecznicy, dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy na rozgrzane warzywa na patelni, dodajemy na wierzch kulki mozarelli, przykrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu około 5 -6 minut.

Podajemy ze świeżym pieczywem jasnym lub ciemnym- jak kto lubi.

 DSC_0349 DSC_0380

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 6 października
    Odpowiedz

    Taki zaufany Gospodarz to skarb. A omlet wygląda zjawiskowo i przepysznie!

    • Brenia
      6 października
      Odpowiedz

      Tak, jajka od zaufanego gospodarza do podstawa dobrych dań z jajkami 🙂 Michał serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłe komentarze 🙂

  2. ela
    11 listopada
    Odpowiedz

    Lubie cukinie, pomidory i jajka. Omlet jest wiec wspanialym polaczeniem tych skladnikow.
    Ja czesto z braku czasu posypuje go tylko suszona pietruszka i tez jest dobry.
    Ostatnio jednak w trakcie tygodniowego wypadu zrobilam wzbogacony z usmazonymi pieczarkami, cebulka, cukinia i czerwona papryka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.