Pyszna, jesienna zupa z kukurydzy z ziemniakami i jabłkiem. Doprawiona kurkumą, rozmarynem i pikantną papryczką rewelacyjnie smakuje z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Zrobiłam ją co prawda na próbę ale będę do niej wracać częściej bo wyszła super. Jest prosta do zrobienia ale w smaku jest wyśmienita. Nie blendowa łam jej na gładką masę dzięki temu były kawałki kukurydzy w zupie. Zachęcam do zrobienia.
Składniki
2 kolby kukurydzy,
2 łyżki masła,
1 litr bulionu warzywnego,
½ łyżeczki kurkumy,
Mała gałązka rozmarynu,
2 jabłka kwaśne,
1/3 łyżeczki ostrej papryczki w proszku,
2 duże ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Sól, pieprz,
Gęsta kwaśna śmietana
Wykonanie
Kolby kukurydzy odkrawamy z ziaren, ustawiając je pionowo na desce do krojenia. Jabłka czyścimy z ziaren i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy 2 minuty na wolnym ogniu ( czosnek nie może się przepalić bo będzie gorzki).
Następnie dodajemy ziarna kukurydzy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kawałki jabłka i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn – same listki ( uważamy bo jest bardzo aromatyczny) i gotujemy na umiarkowanym ogniu wszystko około 40 minut – aż warzywa będą miękkie.
Jak warzywa będą ugotowane, zupę blendujemy , doprawiamy kurkumą, papryką ostrą i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Mmm, wygląda kusząco 🙂
Nie tylko wygląda ale też smakuje kusząco 🙂