W ten weekend miałam ochotę na mięso z kaczki, zastanawiałam się jednak jak je urozmaicić. Pomysł przyszedł sam, bo w lodówce leżał spory kawałek arbuza – pomyślałam, że połączę go ze smakiem kaczki. Oczywiście dodałam do tego również nasze polskie jabłka, które to zestawienie jest moim ulubionym i w moim domu wszyscy je uwielbiają. Zgrillowany arbuz w wersji wytrawnej doskonale dopasował się do delikatnego mięsa, a wszystko razem stworzyło wyjątkowe danie na niedzielny obiad.
Zdecydowanie polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom owoców w daniach wytrawnych. Nie zawiedziecie się.
Składniki
2-4 piersi kaczki,
Sól, pieprz, majeranek,
4 jabłka – najlepiej twarde,
ćwiartka arbuza
Olej rzepakowy
Wykonanie
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły. Następnie piersi kaczki doprawiamy majerankiem .
Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na średnim ogniu piersi, zaczynając od skóry – około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Arbuz kroimy na małe kawałki. Na patelni grillowej, na której smażyliśmy piersi dajemy jabłka i arbuz i grillujemy z każdej strony około 3 minuty.
Podsmażone jabłka i arbuz posypujemy solą, pieprzem i majerankiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego z piersiami kaczki. Piekarnik wcześniej narzekamy do tem. 200 stopni i pieczemy 5 minut od strony skórki.
Gotowe piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i podajemy z jabłkami, arbuzem i pieczonymi ziemniakami.
Uwielbiam kaczkę, ale z grillowanym arbuzem jeszcze jej nie jadłem, pora to nadrobić 🙂 Super przepis!
zachęcam do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam 🙂