W takie piękne, upalne lato jakie u nas gości najlepiej smakują nam orzeźwiające, owocowe napoje. Arbuz w takie upalne dni sprawdza się rewelacyjnie. Jest wodnisty, soczysty i nie za słodki.
My często wspominamy naszą wyprawę do Grecji, gdzie w upalne dni dało się jeść tylko dobrze schłodzone arbuzy. Pochłanialiśmy je w kilogramach.
W tym roku lato nas rozpieszcza, jest cudnie, słonecznie i gorąco. W takie dni przygotowuję różne zimne napoje z owocami, lodem i listkami mięty.
Dzisiaj jest to pyszny, gęsty, napój z truskawkami i arbuzem i co ważne bez cukru. Truskawki i arbuz to dobre połączenie a dodanie do tego soku z cytryny, lodu i listków mięty daje orzeźwiający napój. Proporcje na ten napój są dowolne bo to zależy ile owoców mamy w domu .
Cieszmy się latem i owocami , które nam daje lato.
Składniki:
Kawałek arbuza – ćwiartka
½ kg truskawek,
Sok z 1 cytryny,
Kostki lodu,
Parę listków mięty
Wykonanie
Arbuza ( najlepiej dobrze schłodzonego) dajemy do głębokiego pojemnika. Truskawki myjemy, czyścimy i również przekładamy do naczynia. Dodajemy sok z jednej cytryny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy napój do dzbanka, dodajemy kostki lodu, listki mięty i mieszamy.
Proste ale jakie efektowne! Jestem pewien, że idealnie by się komponowało z fetą pokrojoną na kawałeczki 🙂
Na pewno jest orzeźwiające w te upalne dni. Koniecznie muszę wypróbować.