Ciasto mocno czekoladowe z truskawkami

Mocno czekoladowe ciasto z sezonowymi owocami to ulubiony deser moich dzieci. Ten z truskawkami upiekłam moim dzieciom na Dzień Dziecka. Truskawki wtopiły się w trakcie pieczenia w ciasto czekoladowe i dały przepyszne ciasto. Do tego zrobiłam bitą śmietanę i na koniec świeże truskawki i wierzcie mi, że było to coś wyjątkowego.

Połączenie czekoladowego smaku z truskawkami jest przepyszne. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia i zawsze się udaje. Sezon na świeże owoce przed nami ,  więc zachęcam do zrobienia .

DSC_5396 DSC_5405

Składniki (blacha 20×40):

5 jajek,

¾  szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1/2 szklanki śmietany 12 %,

1/2 szklanki oleju rzepakowego,

2 szklanki mąki,

¾ szklanki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Truskawki

Małe opakowanie śmietanki 30-36 %

1 łyżka cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

1 opakowanie śmietanfix

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  185 stopni.

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek  i kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę, kakao  i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato truskawki ( parę zostawiamy na wierzch ciasta.. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez około    50  minut.

W misce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy, śmietanfix. Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski, ubijamy chwilę aby śmietana zwiększyła objętość i zgęstniała. Następnie dodajemy po trochę cukru pudru z dodatkami do śmietany, cały czas ubijając.

Upieczone ciasto studzimy, na wierzch dajemy ubitą śmietanę i truskawki.

 DSC_5407 DSC_5418

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 10 czerwca
    Odpowiedz

    O mniam, wygląda bajecznie 🙂
    Wcale się nie dziwię, że dzieci były zachwycone 🙂

  2. ciszop
    11 czerwca
    Odpowiedz

    A czym można zastąpić olej??? ewentualnie

    • Brenia
      14 czerwca
      Odpowiedz

      Ja dotychczas piekłam to ciasto tylko z olejem. Przyznam się, że trudno mi znaleźć zamiennik dla oleju bo w tym cieście jest on ważny :)Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.