Mocno czekoladowe ciasto z sezonowymi owocami to ulubiony deser moich dzieci. Ten z truskawkami upiekłam moim dzieciom na Dzień Dziecka. Truskawki wtopiły się w trakcie pieczenia w ciasto czekoladowe i dały przepyszne ciasto. Do tego zrobiłam bitą śmietanę i na koniec świeże truskawki i wierzcie mi, że było to coś wyjątkowego.
Połączenie czekoladowego smaku z truskawkami jest przepyszne. Ciasto jest szybkie i proste do zrobienia i zawsze się udaje. Sezon na świeże owoce przed nami , więc zachęcam do zrobienia .
Składniki (blacha 20×40):
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki śmietany 12 %,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
2 szklanki mąki,
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Truskawki
Małe opakowanie śmietanki 30-36 %
1 łyżka cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy,
1 opakowanie śmietanfix
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato truskawki ( parę zostawiamy na wierzch ciasta.. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut.
W misce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy, śmietanfix. Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski, ubijamy chwilę aby śmietana zwiększyła objętość i zgęstniała. Następnie dodajemy po trochę cukru pudru z dodatkami do śmietany, cały czas ubijając.
Upieczone ciasto studzimy, na wierzch dajemy ubitą śmietanę i truskawki.
O mniam, wygląda bajecznie 🙂
Wcale się nie dziwię, że dzieci były zachwycone 🙂
A czym można zastąpić olej??? ewentualnie
Ja dotychczas piekłam to ciasto tylko z olejem. Przyznam się, że trudno mi znaleźć zamiennik dla oleju bo w tym cieście jest on ważny :)Pozdrawiam 🙂