Czy jest coś lepszego od sobotniego poranka na tarasie z kawą i drożdżówką z rabarbarem? W taki właśnie sposób zaczęłam ten dzisiejszy, słoneczny dzień.
Od dłuższego czasu zbierałam się do uporządkowania mojego letniego salonu na tarasie ale dopiero dzisiaj naszła mnie taka „wena” na sprzątanie, sadzenie kwiatów do doniczek, przesadzanie, że w jeden poranek uporządkowałam wszystko.
Salon letni zrobiłam w tamtym roku i bardzo polubiliśmy biesiadować i odpoczywać w takich klimatach. Weekendowe śniadania, obiady i kolacje są wtedy wyjątkowo urocze.
Drożdżówki z rabarbarem to rewelacyjne słodkie śniadanie na letnim tarasie. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
4 ½ szklanki mąki
5 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
1 ½ szklanki mleka,
1 mały cukier waniliowy,
2 jajka
4-5 gałązek rabarbaru,
Kruszonka:
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek mąki
Wykonanie
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy około 10 min. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję więc w razie czego dodajemy trochę mąki lub trochę mleka.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na średnio grubo, a następnie wykrawamy koła, które układamy do formy wyłożonej papierem
Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki do miski, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na każdy placku robimy palcem wgłębienie, nakładamy tam garstkę rabarbaru i odstawiamy aby wyrosło. W między czasie robimy kruszonkę – wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę. Kruszonkę nakładamy na ciastka i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy – najlepiej smakują jeszcze ciepłe .
Weekendowe śniadanie idealne 🙂
Zdecydowanie! 🙂