Mamy co prawda czas postny ale przecież i wtedy spotykamy się z przyjaciółmi z okazji imienin, urodzin lub po prostu bez okazji. Często też w ramach postanowień wielkopostnych nie jadamy mięsa i szukamy różnych dań do pracy, do szkoły, na spotkania bez mięsa.
Roladki z ciasta francuskiego z nadzieniem z sosem typu Ajvar i suszonymi pomidorami, doprawione ziołami, są szybkie do zrobienia a będą dobre na małą imprezę, jako przekąska do pracy lub na uczelnię. Można je podgrzać i będą daniem na ciepło ale można je jeść jako kanapkę. Ja mam pyszny sos typu Ajvar od mojej mamy, która robi go w wersji pikantnej więc lubię go dodawać do różnych dań bo nadaje im wyrazistego smaku. Suszone pomidory, oregano i tymianek dodają wyjątkowego aromatu takim roladkom. Można je posypać po wierzchu np. kminkiem i będziemy mieć jeszcze innym smak.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
Gotowy sos typu Ajvar – ja mam robiony przez moją mamę
4- 5 kawałków suszonych pomidorów,
Starty ser mozarella,
1 jajko,
Oregano, tymianek
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem). Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Gotowy sos Ajvar wykładamy na ciasto, zostawiając czyste na brzegach. Na to dajemy pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory, posypujemy oregano, tymiankiem i serem mozarella ( nie dajemy go zbyt dużo). Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy sól, pieprz – mieszamy. Końce ciasta ( zostawione, czyste boki) smarujemy jajkiem i zawijamy całość w rulon. Zwinięty rulon smarujemy cały jajkiem i kroimy na małe kawałki, tak aby powstały małe roladki. Gotowe roladki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu podajemy ciepłe lub wystudzone pozostałym sosem Ajvar lub same.
I mnie zainspirowałaś…coś za mną chodziło, tylko nie wiedziałam co. 🙂