Pizza Margherita jest prostą, szybką do zrobienia i pyszną pizzą. Moja rodzina jest zdecydowanym wielbicielem różnego rodzaju pizz, więc gości na naszym stole często.
Zazwyczaj robie pizzę w wersji szybkiej, podstawowej ale tym razem pomyślałam o pizzy na grubszym cieście, takiej puszystej, aromatycznej. Wyczytałam w różnych mądrych pismach, że jeśli chcemy mieć dobre ciasto na pizzę to trzeba go wyrabiać dość długo. Tak też i ja zrobiłam. Pizza wyszła rewelacyjna.
Drugim ważnym składnikiem pizzy Margherity jest dobry sos pomidorowy. Zrobiłam go z pomidorów krojonych w puszce z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Wyszedł naprawdę dobry i aromatyczny sos.
Goście, którzy zostali poczęstowani pizzą, byli zachwyceni ciastem i smakiem pizzy.
Składniki na ciasto 2 okrągłe formy:
2 szklanka mąki pszennej,
szczypta soli,
szczypta cukru
5 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki oliwy,
Ser mozarella- około 50 dag
Pomidory krojone w puszce,
Oregano,
1 cebula, 3 ząbki czosnku,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru – zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować i się spienią.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, oliwę, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie około 5 min – ciasto musi być lekko rzadkie. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy cebulę pokrojoną w drobną koskę, czosnek drobno pokrojony, pomidory w puszce, oregano i dusimy na wolnym ogniu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy do ostygnięcia.
Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, tyle, aby ciasto było elastyczne i wyrabiamy 5-8 minut. Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy z każdej koło wielkości formy. Wykładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Następnie na każdą porcję dajemy sos pomidorowy, posypujemy tartym serem mozarella. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy około 10 minut.
wygląda baardzo smacznie, znów mam ochotę na pizzę, nawet o 6 rano!
Pizza jest zawsze dobra, nawet o 6 rano:) Ta wyszła wyjątkowo dobra !!
Brak informacji jaki typ mąki pszennej może popsuć cały efekt.