Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Halibut to następna , lubiana przez nas ryba. Mięso jest białe, tłuste i wybornie smakuje zarówno w wersji pieczonej jak też smażonej. Ja wychodzę z założenia, że dobre ryby smakują najlepiej w najprostszej wersji, bez specjalnych dodatków – tak jest w przypadku halibuta.

Dzisiejsza propozycja jest prosta i szybka do wykonania. Wystarczy mieć rybę, płatki kukurydziane ( zwykłe śniadaniowe), jajka i przygotowanie jest łatwe i proste. Panierkę z płatków kukurydzianych  można spokojnie zrobić do dorsza, sandacza lub innej ryby.

Do takiej smażonej ryby dobre są domowe frytki i kapusta kiszona – ulubiony zestaw moich dzieci.

 Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Składniki:

Filety z halibuta 4 – 5 sztuk,

2 jajka,

5  7 łyżek płatków kukurydzianych naturalnych,

Sól ,biały  pieprz,

Sok z ½ cytryn,

Olej do smażenia

Wykonanie

Filety z halibuta  czyścimy z ości, myjemy, suszymy ręcznikiem  papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Na talerzu rozdrabniamy płatki kukurydziane ( najlepiej  zrobić to w ręce),  następnie  rozbijamy w miseczce jajka  i  maczamy filet  w jajku  a na koniec w obtaczamy w  płatkach Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany olej dajemy filety z halibuta w panierce i smażymy na średnim ogniu około 2 -3 minut z każdej strony.

Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.