Śniadanie to najważniejszy posiłek. Ja nie ruszam się z domu bez lekkiego, pierwszego śniadania, którym najczęściej jest jogurt naturalny/ kefir z różnymi dodatkami lub owsianka również z różnymi dodatkami. W moim domu zawsze mamy różne ziarna ( płatki owsiane, pszenne itp., otręby owsiane, pszenne itp. siemię lniane, suszoną żurawinę) na śniadanie.
Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowo smaczna bo z dodatkiem ciepłych malin ( mam w zamrażarce pyszne maliny z Podkarpacia), orzechów włoskich i ziaren siemienia lnianego. Jeśli jesteście na diecie to zachęcam do takich śniadań bo są lekkie ale jednocześnie bardzo sycące.
Odkąd zaczęłam biegać i trochę pilnować się z zjedzeniem to mogę potwierdzić, że jedzenie 5 mniejszych posiłków dziennie jest dobrym rozwiązaniem. Systematyczny ruch plus zdrowe, dobre jedzenie daje rezultaty ( ja jestem tego dobrym przykładem).
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka płatków owsianych,
1 ¾ szklanki wody,
Mrożone maliny
Garść orzechów włoskich,
Łyżeczka ziaren siemienia lnianego,
1 łyżka cukru
Wykonanie
Do rondelka wsypujemy płatki, zalewamy wodą i moczymy ( 1 godzinę ) . Następnie podgrzewamy i jak owsianka zacznie wrzeć , mieszamy i gotujemy 5 minut. Jeśli mamy płatki błyskawiczne to wystarczy zagotować płatki, przykryć pokrywką, odczekać 5 minut i mamy gotową. Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę wody, tyle, aby miała naszą ulubiona konsystencję. Mrożone maliny podgrzewamy w garnku z łyżeczka cukru tak aby były ciepłe ale nie rozgotowały się na papkę. Do takiej owsianki dodajemy jeszcze orzechy włoskie i siemię lniane. Pyszności na początek dnia.
wygląda pysznie, chętnie bym zjadła taką owsiankę na śniadanie:)
Owsianka w tej wersji jest naprawdę pyszna; ciepłe maliny, orzechy włoskie to rewelacyjne dodatki do owsianki – polecam 🙂 Dziękuje i pozdrawiam 🙂