Naleśniki z kremem waniliowym i borówkami

Takie naleśniki zrobiłam ostatnio córce na kolację. Miała ciężki dzień i na wieczór poprosiła o coś pysznego na kolację. Ponieważ jest wielbicielką naleśników w różnej wersji, zrobiłam jej naleśniki z kremem waniliowym. Krem jest może trochę pracochłonny ale efekt jest „bombowy” – kremowy, pachnący wanilią, z borówkami amerykańskimi po prostu „niebo w gębie”. Najlepiej jest wcześniej usmażyć naleśniki, rozmrozić borówki  a następnie ciepłym jeszcze kremem  posmarować placki. Ja co prawda zrobiłam wszystko w niecałą godzinę ale mam już wprawę w robieniu naleśników a krem robił się równocześnie ( śmietanka się grzała, w tym czasie ucierałam żółtka, potem połączyłam) a jeszcze w tym samym czasie borówka rozmrażała się w rozgrzanym piekarniku. Koniecznie wypróbujcie, bo  taki naleśnik jest wart grzechu – nawet jak jest trochę kaloryczny  (głównie krem). Smacznego 🙂

Naleśniki z kremem waniliowym i borówkami

Naleśniki z kremem waniliowym i borówkami

Składniki na ciasto:

1   szklanka mąki pszennej,

½  łyżeczki cukru,

½  szklanki  gazowanej  wody,

½   szklanki mleka,

2 jajka

Krem waniliowy

Szklanka śmietanki 30%,

2 żółtka,

1 ½ łyżki cukru,

Laska wanilii lub olejek waniliowy,

Borówka amerykańska mrożona

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  cukier, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodajemy  jeszcze mąki lub wody.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Przygotowujemy krem. Laskę wanilii kroimy i wyjmujemy ziarenka, które dajemy do śmietanki. Jeśli nie mamy laski wanilii to można dać olejek – ja dałam ½ łyżeczki i też było dobrze Śmietankę podgrzewamy aby była gorąca. W misce ucieramy żółtka z cukrem i jak zrobią się puszyste i białe to ucieramy je w kąpieli wodnej – w większym garnku grzejemy wodę aż będzie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień i nad parą ubijamy żółtka. Jak będą gorące, dodajemy ciepłą śmietankę z wanilią i dalej ubijmy nad parą ( około 5 minut). Zdejmujemy z pary.

Następnie na każdy naleśnik nakładamy  krem, odmrożoną borówkę i zawijamy. Naleśniki polewamy jeszcze kremem, dajemy borówkę i posypujemy cukrem pudrem. Pyszności.

Naleśniki z kremem waniliowym i borówkami

Naleśniki z kremem waniliowym i borówkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

    • 8 lutego
      Odpowiedz

      Pysznie wyglądają ale też pysznie smakują 🙂 Pozdrawiam 🙂

  1. 14 lutego
    Odpowiedz

    Cudowne te naleśniki! Zapachniało mi latem przez te borówki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.