Jest to bardzo ciekawa, apetyczna i bardzo smaczna sałatka na kolację lub na przyjęcie dla znajomych. Jest bardzo syta i nie potrzeba do niej pieczywa czy też innych dodatków. Grillowane jabłka dodają sałatce orzeźwiającego smaku ( z wątróbką świetnie się komponują). Jest to oczywiście sałatka dla wielbicieli wątróbki.
Ja lubię wątróbkę drobiową bo jest delikatna i nie trzeba jej długo smażyć. Wątróbkę wcześniej moczę w mleku i dodaję do smażenia ocet balsamico – jest pyszna w tej wersji.
Dodanie konfitury z żurawiny dopełnia smakowo i kolorystycznie sałatkę. Podałam ją z jeszcze ciepłą wątróbką więc była to sałatka na ciepło.
Na takie mroźne i śnieżne dni będzie idealnie pasować i smakować.
Składniki
Mix sałat,
15 dag wątróbki drobiowej,
2 jabłka twarde,
Sól, pieprz,
3 łyżki octu balsamico,
Żurawina do mięsa,
Olej do smażenia
Sos
Sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy,
Sól, pieprz
Wykonanie
Wątróbkę myjemy i moczymy ½ godz. w mleku. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na oleju 2 minuty, dodajemy ocet balsamico, sól, pieprz , mieszamy i smażymy jeszcze 4 minuty.
Jabłka myjemy, kroimy w małe ćwiartki ( bez gniazd), grillujemy na patelni z dwóch stron. Sałatę myjemy, suszymy i układamy kawałkami na półmisku.
Sos . Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę ( sos możemy przygotować wcześniej). Na sałatę dajemy grillowane jabłka, układamy usmażoną wątróbkę i dajemy konfiturę z żurawiny. ( po łyżeczce) na całą sałatkę.
Uwielbiam połączenie wątróbki z owocami…
Ja też jestem miłośniczką wątróbki z jabłkami, żurawiną. Ta sałatka jest naprawdę smaczna i syta. Nam bardzo smakowała więc z czystym sumieniem mogę ją polecić miłośnikom wątróbki w wersji sałatkowej. Pozdrawiam 🙂