Kasza jest bardzo wdzięcznym i zdrowym dodatkiem do różnych dań. Ja często robię z kaszy różne kotlety i placki, które lubię same lub z jakimś fajnym sosem np. grzybowym, pieczarkowym ..
Dzisiejsza propozycja to połączenie dietetycznego kotleta z indyka z plackiem z kaszy jęczmiennej. Do kaszy dodałam startą cukinię, natkę pietruszki, papryczkę chilli, jajko mąkę i powstały w szybkim czasie pyszne placuszki. Do tego wystarczy zrobić sałatkę i mamy pełne danie.
Zauważyłam, że sporo portali zachęca, przed nadejściem wiosny, do zdrowego i dietetycznego żywienia, więc postanowiłam wpisać się w ten klimat i będę co jakiś czas proponować Wam ciekawe, smaczne i lekkie dania na obiad lub kolację. Ten przepis dedykuję też mojemu bratu, który gotuje sobie sam do pracy różne dania ( głównie z mięsem) i potrzebuje inspiracji i pomysłów do tego. Marcin, proszę bardzo może zrobisz sobie takie danie – lubisz kaszę, a w takiej wersji jako placek jest przepyszna.
Składniki na 4 porcje:
4 kotlety z piersi indyka,
2 ząbki czosnku,
Oliwa, sok ½ cytryny,
łyżeczka sosu sojowego
przyprawy : pieprz czarny, sól, majeranek, tymianek
kotlety z kaszy:
1 woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,
1 mała cukinia lub ½ większej
Sól, pieprz,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 jajko,
1 papryczka chilli,
3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę do mięsa: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, zioła i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety zalewamy marynatą odstawiamy na minimum 1 godz.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Przekładamy kaszę do miski.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach na tarku i dajemy do miski z kaszą. Następnie dodajemy do kaszy natkę pietruszki, jajko, mąkę, pokrojoną drobno papryczkę chilli sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne, małe placki i smażymy z każdej stron po 2 minuty. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Jeśli chcemy aby danie była bardziej dietetyczne możemy placku upiec w piekarniku bez tłuszczu
Kotlety z indyka grillujemy na patelni do czasu, aż się ładnie przypieką. Na talerzu układamy placek z kaszy, sałatkę a na to dajemy grillowany kotlet.
bardzo ciekawy sposób podania! 😉
Cieszę się, że spodobał Ci się mój sposób podania. Zachęcam do wypróbowania bo taki ( niby zwykły) kotlet z indyka z plackiem z kaszy w tej wersji jest naprawdę dobry. Pozdrawiam 🙂
Super przepis – na pewno bardzo smaczny. Muszę wypróbować bo zaciekawiłaś mnie 😉 Przesyłam ci również fajną stronkę do poczytania http://www.sprawdzonydrob.pl/ może znajdziesz jakąś kuchenną inspirację 😉