Czy macie swoje sposoby na jesienną/ zimową chandrę? Kiedy jest szaro, ponuro i trudno wstać z łóżka? Ja mam trzy rzeczy, które są mnie w stanie podnieść z łóżka i na duchu: kawa, pyszna owsianka z jabłkami, cynamonem i żurawiną na śniadanie i poranne bieganie . Z tym bieganiem jest teraz trudno bo rano jest ciemno ale mimo to staram się robić to regularnie.
Dzisiaj mam dla Was przepis na moją (jak się okazało i moich dzieci) ulubioną wersję owsianki. Robię ją albo z płatków owsianych błyskawicznych lub ze zwykłych płatków. Jeśli robię ze zwykłych to moczę je wcześniej w mleku ( 1 godzinę lub nawet całą noc) a następnie gotuję. Można dodać do takiej owsianki różne owoce ( świeże lub mrożone) ale ja najbardziej w zimie lubię starte jabłka, cynamon i suszoną żurawinę. Jeśli robię dla siebie owsiankę, to nie dodaję cukru ale dla dzieci daję łyżkę cukru.
Składniki na 3 porcje:
¾ szklanki płatków owsianych,
1/ ½ szklanki mleka,
2 jabłka,
Garść suszonej żurawiny,
Cynamon,
1 łyżka cukru
Wykonanie
Do rondelka wsypujemy płatki, wlewamy mleko i moczymy ( 1 godzinę lub całą noc) . Następnie podgrzewamy i jak owsianka zacznie wrzeć , mieszamy i gotujemy 10 minut. Jeśli mamy płatki błyskawiczne to wystarczy zagotować płatki z mlekiem, przykryć pokrywką, odczekać 5 minut i mamy gotową. Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę mleka, tyle aby miała naszą ulubiona konsystencję. Dodajemy do takiej owsianki suszoną żurawinę, starte na grubych oczkach jabłka i posypujemy cynamonem. Pyszności na początek dnia J
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz