To łatwa i szybka do przygotowania przekąska , która będzie idealna do podania np. na stół , podczas imprezy karnawałowej. Farsz z cienkiego makaronu ryżowego z dodatkiem pikantnej papryczki chilli , natki pietruszki i sosu sojowego jest prosty ale apetycznie komponował się z pieczarkami, doprawionymi delikatnie tymiankiem. Jeśli będziemy kupować pieczarki to wybierajmy takie z dużymi kapeluszami bo wtedy będą dobrą i fajną miseczką dla farszu.
Składniki
10-15 sztuk kapeluszy pieczarek,
2 szklanki wody
½ opakowania cienkiego makaronu ryżowego
Sól, pieprz,
1-2 papryczka chilli lub płatki suszonej papryczki
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Sos sojowy,
tymianek
Wykonanie
Przygotowujemy makron. W garnku gotujemy wodę i jak zacznie wrzeć wyłączamy, dodajemy makaron ryżowy i trzymamy pod przykryciem 3 minuty (bez gotowania). Następnie makaron odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli i dusimy chwilkę na małym ogniu – cebula powinna być szklista. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym a na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki – całość mieszamy.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tymiankiem i wypełniamy farszem z makaronu. Następnie posypujemy tartym serem mozzarella i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy np. z sałatką ze świeżego ogórka.
Wyglądają mega pysznie 🙂 piękny blog!
dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów 🙂