Na sobotni obiad proponuję danie z makaronem i pysznymi aromatycznymi pulpetami. Przepis na to danie znalazłam w książce Kuchnia Lidla ( udało mi się zdobyć przed Świętami), a przygotował je Pascal. Danie jest wyjątkowo aromatyczne bo dajemy suszone pomidory, świeżą, pokrojoną drobno bazylię i musztardę Dijon. To wszystko jest podane z sosem pomidorowym i posypane serem parmezan. Pyszne, pachnące klimatem włoskim danie.
Składniki:
Pulpety:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
½ pęczka świeżej bazylii,
110 g suszonych pomidorów,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 jajko,
Pieprz biały, sól,
Makaron spaghetti,
Ser parmezan
Sos:
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
½ kartonu sosu pomidorowego,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy pulpeciki.
Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, 2 łyżki pokrojonej drobno bazylii, łyżeczkę musztardy Dijon, doprawiamy solą, białym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor – gotowe odkładamy do miski.
Następnie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, sos pomidorowy, mieszamy dokładnie i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety, posypujemy łyżką posiekanej bazylii i dusimy na małym ogniu 5 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz