Sernik to nasze ulubione ciasto – wielokrotnie o tym pisałam. Lubimy go w każdej wersji więc tym razem postanowiłam spróbować sernika z dodatkiem dyni ( też ją lubimy). Muszę powiedzieć, że byłam mile zaskoczona efektem – wyszło pyszne i kolorowe ciasto do niedzielnej kawy. Musicie koniecznie spróbować teraz, kiedy mamy jeszcze na straganach dynie.
Składniki
1 kg sera zmielonego,
1 duży serek waniliowy,
1 ½ szklanki purre z dyni,
5 jajek,
2 żółtka,
Szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Spód:
pierniczki,
½ kostki masła
Masa kajmakowa mała puszka,
Garść orzechów włoskich
Wykonanie
Do miski dajemy ser zmielony, serek waniliowy, cukier, purre z dyni i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy żółtka i nadal mieszamy. Dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy aby przygotować spód.
Formę na tort smarujemy masłem. Pierniczki, masło dajemy do malaksera i mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy, na to wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½ godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy a następnie polewamy wierzch karmelem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Sernik studzimy co najmniej 3 godziny w lodówce – najlepiej całą noc.
Mmm, ten wpis uświadomił mi, jak dawno nie jadłam sernika..
Ja też dawno nie robiłam sernika więc tym bardziej nam smakował w takiej wersji z dynią. Polecam i pozdrawiam 🙂
Jak dobrze, że mam jeszcze zapas dyni w domu 🙂
pysznie wygląda, bardzo lubię serniki:)
Cudowne 🙂
My też kochamy serniki, te z dynią są wspaniałe 🙂