Bułki na maślance

Mam dla Was pyszny przepis na bułki śniadaniowe z maślanki. Zrobiłam je jak zwykle na niedzielne śniadanie i okazały się być strzałem w 10. Bułki wyszły pachnące czarnuszką i jednocześnie długo zachowały puszystość – może to zasługa maślanki.

Bułki na maślance

Bułki na maślance

Składniki

5 dag drożdży świeżych

2 szklanki maślanki

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3-4 ziarenka czarnuszki

Ziarna słonecznika,

Wykonanie

Maślankę podgrzewamy aby była ciepła ale nie gorąca, dodajemy do niej drożdże. Do miski dajemy mąkę pszenną, dodajemy do niej, sól,  maślankę  i wyrabiamy  na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na kulki, formujemy podłużne bułeczki  i układamy na blasze, pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Posypujemy ziarnami i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok.  30 minut.

Bułki na maślance

Bułki na maślance

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. olkapolka
    27 sierpnia
    Odpowiedz

    Zabrakło albo wcięło moment dodania drożdży 🙂

    • Brenia
      27 sierpnia
      Odpowiedz

      tak, zabrakło 🙂 Drożdże dodajemy do ciepłej/podgrzanej maślanki.

  2. Dobrmila
    27 października
    Odpowiedz

    smaczne i bezproblemowe bułki , dziękuję za przepis 🙂

  3. Brenia
    28 października
    Odpowiedz

    Cieszę się i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.