Mam dla Was pyszny przepis na bułki śniadaniowe z maślanki. Zrobiłam je jak zwykle na niedzielne śniadanie i okazały się być strzałem w 10. Bułki wyszły pachnące czarnuszką i jednocześnie długo zachowały puszystość – może to zasługa maślanki.
Składniki
5 dag drożdży świeżych
2 szklanki maślanki
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3-4 ziarenka czarnuszki
Ziarna słonecznika,
Wykonanie
Maślankę podgrzewamy aby była ciepła ale nie gorąca, dodajemy do niej drożdże. Do miski dajemy mąkę pszenną, dodajemy do niej, sól, maślankę i wyrabiamy na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na kulki, formujemy podłużne bułeczki i układamy na blasze, pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Posypujemy ziarnami i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 minut.
Na pewno długotrwała świeżość to zasługa maślanki. 🙂 Super!
Zabrakło albo wcięło moment dodania drożdży 🙂
tak, zabrakło 🙂 Drożdże dodajemy do ciepłej/podgrzanej maślanki.
smaczne i bezproblemowe bułki , dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się i pozdrawiam 🙂