W tym roku postanowiłam iść głosem tradycji i upiekłam na 11 listopada piersi gęsi w jabłkach i majeranku oraz udka gęsi w kapuście kiszonej. A ponieważ mój brat ma na imię Marcin to dodatkowo uczciłam w ten sposób jego imieniny. Dzisiejsza, pierwsza propozycja to piersi w jabłkach i majeranku.
Mięso wcześniej moczyłam w solance, dzięki temu jest wyjątkowo soczyste i dobrze się piecze. Jabłka i majeranek to moje ulubione dodatki zarówno do kaczki jak też i do gęsi więc i tym razem było pysznie. Zrobiłam do tego pęczak z buraczkami, który okazał się wyjątkowo pysznym dodatkiem do mięsa z gęsi.
Jeśli chcecie upiec całą gęś, po przepis wraz z filmem instruktażowym zapraszam TUTAJ[klik]
Składniki:
Pierś z gęsi około 1 kg
4-5 łyżek majeranku,
1/2 kg jabłek winnych,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Pęczak z buraczkami:
1 szklanka pęczaku lub 2 woreczki
1 cebula,
Wywar z warzyw,
2 łyżki ugotowanych i startych buraczków,
Szczypta cynamonu,
Sól, pieprz,
Sok ½ cytryny,
2 łyżki masła
Wykonanie:
Piersi z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy. Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale np. majeranku nie trzeba żałować bo gęsina podobnie jak kaczka bardzo lubią to zioło. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy. Gęś tak przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.
Podajemy z pęczakiem z buraczkami.
Kaszę płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 4 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pęczak, podlewamy wywarem i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę cały czas mieszamy i podlewamy wywarem – tak gotujemy około 30 minut ( podobnie jak risotto). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy buraczki, cynamon, sok z cytryny, sól, pieprz i dusimy. Jeśli mamy pęczak w woreczkach to gotujemy zgodnie z przepisem a następnie dodajemy na patelnię z uduszoną cebulką, dodajemy buraczki, przyprawy i chwilkę gotujemy aby wszystko dobrze się połączyło.
Co mam napisać… swoje powiedziałam już po zjedzeniu tej cudnej kaczuchy 😉
Naprawdę pyszna !!!
Na pewno wypróbuję przepis, zresztą Raf już zapowiedział, że kaczka musi być 🙂 – choć przy tak wysoko postawionej poprzeczce mam jeszcze większą tremę 😉
Ale przepis już rozczytany i teraz pora szukać dobrej kaczki 😉
Naprawdę polecam
To chyba gęś? 🙂
Pewnie że gęś 🙂
gęś wg Twojego przepisu jest wyborna kasza również zrobiłam to danie na ur. mamy wszystkim smakowała ,soczysta krucha jedynie jabłka się rozgotowały i trochę za dużo dałam majeranku ale i tak było ok ,kaszę tak przyrządzoną jedliśmy pierwszy raz-częściej będę tak robić małgorzata
Cieszę się, że gęś smakowała rodzinie. Zachęcam do korzystania z innych przepisów na blogu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dzięki i pozdrawiam 🙂
A po 1 godzinie pieczemy dalej po przykryciem?
Tak, dopiero zdejmujemy pokrywkę na czas grillowania.
Kupiłam wczoraj 4 piersi z gęsi i mam zamiar zrobić je wg Twojego przepisu 11 listopada, na św. Marcina właśnie. Zaprosiłam rodzinę na obiad, więc nie chciałabym „skopać” obiadu : ) ) ) Na jakich oczkach zetrzeć buraki, zupełnie na miazgę jak na „buraczki na ciepło”, czy też na większych oczkach, na tzw. wiórki (jak do buraczków na zimno z cebulką)? Zastanawiam się także nad cynamonem, bo nigdy nie stosowałam go do buraków. Gęsina z pęczakiem na Twoich zdjęciach wygląda smakowicie i wykwintnie. Jak nałożyć kaszę na talerz, aby tak ładnie wyglądała?
Moja droga, dziękuję za miłe słowa. Rzeczywiście gęsina w tym wydaniu jest pyszna i idealnie będzie pasować na świąteczny obiad. Buraczki należy zetrzeć na małych oczkach tak aby były prawie jak mus. Cynamonu dodaj szczyptę i spróbuj, czy Ci to wystarczy. Mocny aromat cynamonu może nie każdemu smakować. Żeby kasza ładnie wyglądała na talerzu trzeba ją nałożyć przy użyciu niedużego kubeczka np. filiżanka do kawy. Daj proszę znać czy obiad smakował i jak wyszedł. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂 Brenia
Wygląda super. Już pierś w solance. Jutro ciąg dalszy eksperymentu. Mam nadzieję, że się uda
Witam,
Chciałam się upewnić co do tej solanki, tam ma być 5 litrów wody, czy może jeden litr wody, bo jednak w większości przepisów ta proporcja jest radyklanie wyższa jeśli chodzi o ilość soli w wodzie. Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Ola
Witam,
jeśli chodzi o solankę to ja daję tyle właśnie soli, z tym, że są to 2 duże pełne łyżki soli. Dodatkowo jeszcze dosalam później gęś z przyprawami. Dodam też, że trzeba przechować gęś w solance w zimnym pomieszczeniu lub nawet w lodówce.
Pozdrawiam
Brenia
tak czarnego mięcha jak żyje nie widziałem,chyba że to węgiel jest.
witam:-)))..wygląda baaaardzo smakowicie, do tego stopnia, że miał miejsce bieg do sklepu…no i już gąska się moczy..nie mogę się doczekać efektu końcowego!
witam czy pierś z gęsi należy przed solanką wytrybować?
pozdrawiam
Nooo, widzę, że nie tylko ja przyrządzam dziś gęsinę wg przepisu Breni : ) ) ) Moje piersi, sorry! mojej gęsi piersi : ) ) ) też się moczą (a garnek w lodówce jak należy! : ) Na pierwsze danie będzie bulion z gęsi z makaronem, a na drugie ta pyszność, którą widzę na zdjęciu. Oby się udało! Dam znać : ) )
PS. Zapomniałam dodać, że oprócz 4 piersi kupiłam cała gęś, tak mi odbiło z tym obiadem : ) ) )
Witaj 🙂 Cieszę się, że tak się zainspirowałaś moim przepisem na gęś 🙂 Pozdrawiam :)Brenia
lidl, kaufland… wszędzie gęsi. Więc ja też skorzystam z przepisu.Ale ponowie pytanie Ilony. Wytrybować tzn chyba usunąć ten kawał gnata z piersi. Trzeba czy nie?
Witam,
ja nie usuwam, nie trybuję . Pozdrawiam
🙂
Dzięki za odpowiedź .Pozdrawiam
Brenia…wieeeeeeelkie świąteczne dziękuję..właśnie zakończyliśmy konsumpcję…mistrzostwo świata i okolic!
Cieszę się, że gęś smakowała 🙂 Pozdrawiam Świątecznie:)
Witam u mnie piersi siedzą w piekarniku właśnie. Ale zrobiłe troszeke inaczej tzn. opiekłem wcześniej piersi i wytopiłem z nich cały tłuszcz, zobaczymy jak to wyjdzie na chwile obecna jabłka które były na dnie otoczyły całą pierś ;-)ps. aaaa dodałem troche wina własnej roboty 😉
Pyszności! Dziękuję za przepis. Gęś jest wyborna. 🙂
Dodatki musiałam zrobić inne, bo okazało się, że buraczki wyszły… A byłam pewna, że są w lodówce. Następnym razem dopilnuję, żeby niczego nie zabrakło. Pozdrawiam!
Pozdrawiam i cieszę się, że gęś smakowała 🙂 koniecznie spróbuj kaszę z buraczkami – jest wyborna 🙂
Zrobiłam, spróbowałam i jestem zachwycona. Od dziś gąska często będzie gościć na moim stole, a na pewno każdego 11 listopada. Dziękuję za świetny, a co najważniejsze nie skomplikowany przepis.:))
Dorota
Pozdrawiam i zapraszam do innych przepisów na blogu 🙂
I u mnie już po obiedzie i podwieczorku (obowiązkowych rogalach marcińskich : ). Kasza REWELACYJNA, nawet się nie spodziewałam, ze będzie tak pyszna, zrobiła prawdziwą furorę : ) ) ) Jabłka pokrojone w ósemki dodałam na końcu pieczenia kaczki, przez co ładnie zmiękły, ale i zachowały swój kształt. Miałam wątpliwości co do cynamonu do kaszy i czosnku do gęsi oraz braku surówki, ale wszystko idealnie pasowało: gęś, kasza z buraczkami i duszone jabłka w majeranku. To był pyszny obiad (i bardzo udany dzień, bo nawet piętnastomiesięczny berbeć najedzony i zadowolony zachowywał się uroczo). Dziękuję : ) )
Dziękuję, że dałaś znać jak wyszedł Ci obiad z gęsiną. My też lubimy ten zestaw obiadowy.Cieszę się, że smakował i rodzina była zadowolona 🙂 Pozdrawiam :)Zapraszam do korzystania z innych przepisów na blogu 🙂
Wyszło pysznie, jesteśmy zachwyceni. Zajrzłam na Twój blog po raz pierwszy, ale na pewno będę zaglądać regularnie. Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis i pomysł na świąteczny rodzinny obiad :)Mąż smakosz jest w siódmym niebie.
Dziękuję i pozdrawiam:)
a ile tych piersi trzeba kupić na obiad dla 10 osób? mam ogromna ochotę błysnąć tym przepisem (wygląda genialnie, i gdy czytam komentarze śmielej podchodzę do gęsi)
Witam, Jeśli piersi będą takie jak ja miałam ( około 1-1 1/2 kg) to bezpiecznie kupiłabym 4 piersi. Jeśli zostaną jakieś porcje to zawsze można wykorzystać np. na smarowidło do chleba lub po prostu na obiad następnego dnia. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Dziś przyrządziłam pierwszą w swoim życiu gęsinę wg tego przepisu. Wyszła świetnie. Bardzo się cieszę, a przepis zdecydowanie polecam!
Dziękuję za wpis, bo jest to miłe, że moje przepisy sprawdzają się w praktyce. Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z innych przepisów na blogu 🙂
Jestem tak zadowolona z gęsi, że z pewnością stanę się stałą czytelniczką Twojego bloga 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
a ja mam pytanie za 100 puntów:-) ile piersi z gęsi, ile buraczków, ile kaszy na obiad dla 9 osób? bo ja…zielona jak gęś w tych tematach 😉
Witaj 🙂 Jeśli piersi będą takie jak ja miałam ( około 1-1 1/2 kg) to bezpiecznie kupiłabym 4 piersi. Zależy też czy będą same dorosłe osoby czy też dzieci. Natomiast kaszy przelicz według mojej proporcji- ja miałam dla 4 osób – 5 woreczków kaszy, myślę, że wystarczy. Buraków natomiast 2-3 sztuki średniej wielkości. Daj znać, proszę ja wyszło danie. Pozdrawiam 🙂
już po gęsi :-)na 9 osób(w tym 2 nastolatków i jedna osoba bezmięsna,ale gęsi próbująca) wystarczyły 2 gęsi, a właściwie ich piersi. Obie miały po ok. 1,25. Troszkę miałam stracha, że za mało będzie, gdy zobaczyłam ile gęsi po pieczeniu „zniknęło”,ale spokojnie wystarczyło i nawet jeszcze zostało. Dodatkowe jabłko 1-2szt. warto dorzucić w ostatniej godzinie pieczenia. Kasza genialna. Na dwie szklanki kaszy poszło startych 5 mniejszych/średnich buraczków i sok z całej mniejszej cytryny. Bardzo dziękuję 🙂
Witam, cieszę się, że obiad się udał 🙂 Jak widzę,świetnie sobie poradziłaś z proporcjami .Pozdrawiam 🙂
ja dodaję jabłka 30 min przed końcem pieczenia i jest ok
ja różnie robię. Jeśli chcę mieć lekko podpieczone jabłka to również daję 20-30 minut przed końcem pieczenia. Ale jeśli chcę mieć sos z pieczonych jabłek to wtedy wcześniej dodaję do pieczenia. Pozdrawiam 🙂
Właśnie robię – zobaczymy jak wyjdzie 🙂
To proszę dać znać jak wyjdzie… Pozdrawiam świątecznie!!
Właśnie robię i wygląda przepysznie ciekawe jak będzie smakować. Piewszy raz w życiu robię pierś z gęsi:)
Właśnie robię i wygląda przepysznie ciekawe jak będzie smakować. Myśle,że będzie przepyszne. Piewszy raz w życiu robię pierś z gęsi:) POZDRAWIAM:)
Witam 🙂 to proszę dać znać jak wyszło i smakowało…
Trudno było znaleźć ten artykul w google, stronka ciekawa, zasługuje na większy ruch. Pozycjonowanie w 2015 stało się skomplikowane, jest coś co ci się napewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbędnik dla każdego webmastera
Po ostatniej zmianie algorytmu pozycjonowania przez Googla walczymy, aby na nowo być wyżej 😉
Dziękujemy za poradę!
Robiłam jest pyszna ta gęś
🙂 dziękuję i cieszę się, że smakowała !! zapraszam po inne przepisy…..
Mąż uszczęśliwił mnie gęsimi piersiami, których nigdy nie miałam jeszcze w swojej kuchni 😉 Mam niemałą tremę. Twój przepis i komentarze dodały mi odrobinę odwagi, by zmierzyć się z tematem. Zastanawiam się tylko czy zamiast pęczaku będzie pasować kasza gryczana, przyrządzona w podobny sposób. Będę wdzięczna za jakąś podpowiedź 🙂
Moim zdaniem pęczak jest lepszy do tego dania. Myślę też, że kasza bulgur mogłaby być dobra lub tradycyjne ziemniaki .
Ok, dzięki 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego !! Proszę dać znać jak wyszła gęś ..
Przepis trafił do Przepiśnika 😉 Wyszła smaczna – soczysta, miękka i aromatyczna. Dałam nieco więcej czosnku – na ok 1kg piersi z pół sporej główki, a co tam 😉 Zdziwiona byłam jednak jak jest to tłusty drób – po wypieczeniu zostało ze 2/3 piersi 😉 i, co mnie raziło estetycznie, pierś pływała w tym tłuszczu. Zastanawiam się nad jakimś wysmażeniem tego tłuszczu wcześniej. Jeśli byłoby go mniej – spróbowałabym zmiksować wypuszczone przez gąskę soki z jabłkami po wypieczeniu i polać nim pierś przy podaniu. Połączenie smaków majeranku, czosnku i jabłek z gęsiną – obłędne 🙂 Pęczak z buraczkami – bardzo ciekawy i pasujący dodatek. Do ziemniaków z buraczkami na ciepło też mi bardzo pasowała. Dziękuję za przepis 🙂 Będę szperać jeszcze na Twoim blogu 😉 Pozdrawiam!
Witam, gąska wygląda wysmieniicie! Kupiłam pierś z gęsi i 2 udka, razem ważą 2,5 kg czy w związku z tym mam zwiększyć czas pieczenia?
Nie, 3 godziny pieczenia łącznie wystarczą .
Cieszę się, że gęś wyszła smaczna 🙂 A jeśli chodzi o tłuszcz z gęsi to jest on bardzo zdrowy i można go przelać w trakcie pieczenia ( jeśli jest go za dużo w brytfannie) do innego garnka i zrobić sobie smalczyk z gęsiny. Jest pyszny. Pozdrawiam i zapraszam po inne przepisy na blogu !!
Cześć. Twój przepis zainspirował mnie do zrobienie pierogów z farszem z gęsi upieczonej właśnie według tego przepisu. Mięso właśnie się piecze, piękny aromat roznosi się po całym mieszkaniu- nie tylko mam nadzieję , a co mi tam niech sąsiadom tez cieknie ślinka. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za inspiracje.
Cześć. Twój przepis zainspirował mnie do zrobienia pierogów z farszem z gęsi upieczonej właśnie według tego przepisu. Mięso właśnie się piecze, piękny aromat roznosi się po całym mieszkaniu- nie tylko mam nadzieję , a co mi tam niech sąsiadom tez cieknie ślinka. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za inspiracje.
Cieszę się i daj znać Jak Ci wyszły pierogi i jak smakowały ? Pozdrawiam !!
Czy wg tego przepisu można przygotować również geęsie udka? Bęedęe wdzięczna za informacjęe i ewentualnie modyfikacje.
tak , można przygotować również udka a z tego przepisu. Przepis w zasadzie nie wymaga specjalnej modyfikacji bo dwa gęsie udka też ważą około kg. Proszę tylko jabłka dać do pieczenia później – tak około 40 minut przed końcem pieczenia bo z udkami lepsze będą takie mniej zapieczone. Pozdrawiam 🙂
Super, dziękuję. Planuję ten przepis na święta Bożego Narodzenia.
Cieszę się 🙂 proszę dać znać jak wyszły i smakowały. Smacznych Świąt !!
Witam, jestem zielona w temacie gotowania, więc proszę o wyrozumiałość, mam 3 pytania 🙂
1. Chce zrobić obiad na 7 osób, kupię 8 piersi z gęsi, to wyjdzie ok 2,5 kg, ( w Lidlu 2 sztuki ok 0,5 kg ważą) w związku z tym ile powinnam je piec, czy 3 godziny wystarczą?
2. Jak piec ? Termoobieg czy Góra-dół?
3. Czy mogę włożyć do naczynia żaroodpornego ale przykryć folią aluminiową? Czy lepiej zaopatrzyć się w przykrywkę?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Witam, taką ilość piersi gęsi należy piec trochę dłużej , 4 – 4 i 1/2 godz na funkcji góra dół. Dopiero ostatnie 20 minut można włączyć termoobieg lub grill ( bez przykrycia) – skórka będzie fajnie przypieczona
Można przykryć naczynie żąroodporne folią aluminiową. Pozdrawiam !
.
Baardzo dziękuję za szybkoą odpowież!! Serdecznie !! 🙂
No i po obiedzie. Piersi gęsi wyszły pyszne, 2,5 kg piekłam wg, Pani wskazówek ponad 4 godz.. Najpierw nagrzałam piekarnik do 200, a jak wstawiłam to zmniejszyłam temperaturę na 150 góra-dół. Część jabłek dodałam od razu do sosu, a drugą część niecałą godz. przed końcem pieczenia. Na ostatnie 20 minut włączyłam funkcję grilla i zdjęłam pokrywę i dzięki temu skórka ładnie się przypiekła. Bardzo dziękuję za świetny przepis i pomoc 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam i zapraszam po inne przepisy …
Witam, Czy jeżeli mam pierś bez skórki wszystkie czynności należy zrobić tak samo- dziękuje
Witam, wszystkie czynności należy zrobić tak samo. Może tylko pieczenie bez przykrywki należy skrócić do 10 minut.
Witam. Czy w podobny sposób można przygotować kacze udka? Ewentualnie skrócić trochę czas pieczenia?
tak, można tak upiec kacze udka. Czas pieczenia skróciłabym do 2 godzin. Oczywiście zależy to też ile udek ma się piec.
Witam. Pęczak wyszedł ciekawy. Lubię go samego w sobie ale z przepisu ma ciekawy kolor oraz smak. Jabłka dodałem po godzinie jak ktoś tutaj sugerował i wyszły bardzo dobre. Piersi z gęsi natomiast wyszły twarde czego się obawiałem. Następnym razem zrobię tak jak myślałem – podsmażę je z każdej strony aby mięso się pozamykało (było soczyste) a później wstawię na 1 godzinę (190 st) do piekarnika pod przykryciem, a następnie 15 minut z górnym grzaniem. Tak robiłem z kaczką i było ok. Pozdrawiam
Zainspirowany przepisem i programem tv „…łamie przepisy” odwróciłem przepis do góry nogami. Początek jest ten sam. Solanka -24 h, sól pieprz, ziele angielskie łupane w moździerzu – 5 ziaren, dwa listki bobkowe (laurowe dla niewtajemniczonych). Jabłka pocięte w piórka na dno żaroodpornego garnka, kilka kropel oliwy i octu balsamicznego łyżka majeranku. Piersi nacinam, układam na jabłkach w nacięcia układam plasterki czosnku (2 ząbki) kilka kropli oliwy, sól, pieprz, ziele angielskie i majeranek – 4 łyżki. Na kołderkę z majeranku układem plastry jabłka. Do pieca. Czas jak w oryginalnym przepisie. Po lekkim wystudzeniu zdejmuje ostrożnie skórę z majerankiem i na półmisek. Smacznego
🙂 bardzo ciekawie odwrócony przepis ….. Musze kiedyś zrobić 🙂
Gęś to tradycyjna potrawa w moim domu od chyba stu lat – ponoć moi pradziadkowie zajadali się gęsiną,więc nie przesadzam z wiekiem tej rodzinnej tradycji.
Ja przejąłem przepis na pieczoną gęś od mojej mamy która ten przepis miała od swojej babci.
Usuwam kręgi szyjne ptaka tak żeby nie rozerwać skóry na szyi.Sprawioną tuszkę gęsi nacieram wewnątrz i na zewnątrz solą z rozgniecionym czosnkiem – na całą tuszkę półtorej główki czosnku i odpowiednio dużo soli.Po takim przyprawieniu wkładam gęś do dość szczelnego naczynia i wkładam do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym marynowaniu przystępuję do nadzienia gęsi.
Skład :
-spory pęczek aromatycznej natki pietruszki,
-ok.40-50dkg wątróbki,najlepiej drobiowej tylko nie z kurczaka,
-ok.20 dkg chudego mięsa np. łopatki,
-namoczona w mleku i wyciśnięta kajzerka + gdy zajdzie potrzeba trochę bułki tartej do zagęszczenia farszu
-2-3 żółtka jaj,
-sól,pieprz,świeżo zmielona gałka muszkatołowa.
Wszystkie składniki zemleć w maszynce,dodać żółtka i przyprawy i dobrze wymieszać-masa musi odchodzić od ręki.Następnie takim farszem napełnić gęś i zszyć od strony kupra i końcówkę skóry szyi którą też napełniam farszem.
Tak przygotowanego ptaka układam w gęsiarce piersią do góry,podlewam sokiem z jabłek – ok pół szklanki.Wstawiam do piekarnika w temp. 200*C. Po godzinie zmniejszam temperaturę do 160*C i oczywiście polewam tuszkę powstałym sosem.Pod koniec pieczenia czyli po ok.2 godzinach do gęsiarki daję ok. 30 dkg świeżej żurawiny,sezonowo gdy jest dostępna.Całkowity czas pieczenia tak przyrządzonej gęsi to 2,5 – 3,5 godziny.Po wyjęciu gęsiarki z piekarnika OBOWIĄZKOWO zostawiam gęś do wystygnięcia przez ok.pół godziny,bez otwierania gęsiarki.
Po wyjęciu i po porcjowaniu,nie mogę opędzić się od chętnych zjedzenia mojej gęsi…
🙂 dziękuję za przepis. Z pewnością zrobię taką wersję gęsi 🙂
Witam. Czy moge uzyc piersi ktore nie byle wczesniej namoczonetylko natarte sola i przyprawami. Czy to wplywa na pieczenie? Czy nie bedzie sucha?
Witam, czy po moczeniu w solance pierś z gęsi można przesmażyć na patelni? Gęsina to tłuste mięso, więc chętnie pozbyłabym się nadmiaru tłuszczu z sosu?
Tak, można podsmażyć 🙂
Dzień Dobry, czy w tym przypisie można użyć filetów z piersi gęsi bez kości?
Można
Dzień dobry,
To najlepszy przepis na gąskę jaki wypróbowałam. Mięso jest dobrze wypieczone, kruche i soczyste, skórka chrupiąca.
Rodzina zachwycona.
Pozdrawiamy i życzymy radosnego Święta Niepodległości .
🙂 Cieszę się, że gąska smakowała rodzinie. Pozdrowienia !!
To jest absolutnie najlepszy przepis na piersi gęsie. Osobiście piekę je w brtfannie nawet do 6 h w temp. 130 stopni. Stołownicy biją się o sos z tłuszczu, rozgotowanych jabłek i cebuli cukrowej. Wylizują kosteczkę piersiową. 🙂
Dziękuję. U mnie też jest to ulubiony przepis. Pozdrowienia !