Na życzenie moich czytelników zapraszam na pyszne, czekoladowe ciasto z gruszkami i czekoladą. Bazą dla tego ciasta jest przepis na tzw. ciasto mieszane widelcem. Zmodyfikowałam je dodając dodatkowo kakao, czekoladę a kruszonkę zrobiłam z rozdrobnionych orzechów włoskich.
Składniki (blacha 20×40):
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki śmietany 12 %,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
2 szklanki mąki,
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ tabliczki czekolady gorzkiej
6 gruszek – najlepiej twardych
Szklanka orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozdrabniamy na małe kawałki.
Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Na koniec dokładamy rozdrobnioną czekoladę, Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato gruszki. Orzechy przekładamy do moździerza i rozdrabniamy na kruszonkę. Posypujemy nimi ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 50 min.
Gruszki i czekolada to bajeczne połączenie. Z orzechami musiało być jeszcze lepsze 🙂
Idealne zestawienie smaków… Musialo smakowac cudownie ;D
Cieszę się, że podobało się Wam ciasto. Było naprawdę pyszne:)
… a ja za chwile je sobie upiekę, bo pysznie wygląda:)
Bardzo smaczne to ciasto … piekłam je 2 razy i za każdym razem szybko znikało … piekłam też wersję z roztopionym masłem. Jest równie smakowita:). Pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało. U mnie też jest lubiane i robię je w różnych wersjach – każda wychodzi i jest pyszna. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Przepis nieprecyzyjny jeśli chodzi o rozmiar blachy, użyłam blachy 25*20 i mimo to ciasta było mało, a na dodatek słabo wyrosło. Na szczęście nie wyszedł zakalec, ale ciasto nie było pyszne, lekko gorzkie ze względu na małą ilość cukru a dużą ilość kakao i gorzkiej czekolady.
Ciasto wspaniałe ja i mój mąż zakochani jestemy w nim. Daje ciut większą blachę i wyrasta wysokie. Piekę na termoobiegu przez 35-40min. w temp. 180°C. Przepyszne