Dzisiejsza propozycja na tartę jest moją ulubioną. Są w niej wszystkie moje ulubione składniki: kurki, feta, pomidor itd…
Zachęcam do przygotowania teraz, kiedy mamy jeszcze świeże kurki ale myślę, że równie dobra będzie np. z innymi grzybami. Do tego lampka czerwonego wytrawnego wina, klimatyczna muzyka i jesień nie będzie mi straszna.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody
Farsz:
2 pomidory
1 małe opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,
1 jajko,
Pół opakowania sera feta,
Sól, pieprz,
4 ząbki czosnku
15 dag kurek ,
1 cebula,
10 dag sera mozarella,
1 łyżka masła,
tymianek
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy na durszlaku. Pomidory też myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kurki i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz studzimy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Wykładamy ciasto do formy a następnie na ciasto farsz kurkowy, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec nakładamy plastry pomidora. Posypujemy tartę tymiankiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30min, z tym, że po 20 minutach dodajemy starty ser mozarella i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż ser się roztopi i lekko przyrumieni. Najlepsza jest ciepła.
Uwielbiam wszelkiej maści tarty. 🙂 Bardzo fajnie wygląda!
Uwielbiam tarty ,z kurkami pycha,pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam
tarta wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
dziękuję i zachęcam do zrobienia 🙂