Rolada drożdżowa z kremem czekoladowym

Jest to słodka propozycja na śniadanie dla wszystkich lubiących drożdżowe wypieki i czekoladę. Wiem, że  znajdzie się wśród Was wielu miłośników takiego połączenia, dlatego zapraszam na słodkie śniadanie weekendowe z ciastem drożdżowym i czekoladą. Jeśli chcecie zrobić dzieciom niespodziankę na sobotnie lub niedzielne śniadanie to taka rolada na pewno sprawi im przyjemność .

Składniki:

4 szklanki mąki

5 dag drożdży,

5  łyżek cukru,

Szczypta soli

¾ szklanki  mleka,

3 łyżki masła

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka,

Krem Nutella

Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, szczyptę soli i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Masło roztapiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto powinno być takiej konsystencji jak na pierogi więc jeśli potrzeba to podsypujemy jeszcze mąką.

Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, formujemy prostokąt (o wymiarach około 30 cm na 20 cm) i przekładamy go do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( łatwiej nam będzie zwijać z kremem),  następnie wykładamy na ciasto krem czekoladowy  i zwijamy w roladę,  posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 30 minut).

Pieczemy w 180  stopniach ok. 30-40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. skradłabyś moje serce, serwując kawałek takiej drożdżowej rolady!

  2. Ania
    29 listopada
    Odpowiedz

    Czy można użyć do tego przepisu mrożonych owoców? 🙂

    • Brenia
      30 listopada
      Odpowiedz

      Można, ale trzeba je trochę rozmrozić żeby nie dawać prosto z zamrażarki. Ciasto może mieć zakalec po owocach zbyt zmrożonych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.