Teraz kiedy sezon na truskawki w pełni proponuję przygotować najlepszy tort sezonowy – letni czyli tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Mój był z nutą wanilii co doskonale komponowało się z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze piec spodów bezowych to zachęcam do spróbowania bo naprawdę nie jest to trudne, trzeba tylko pamiętać o paru zasadach: po pierwsze świeże białka, po drugie wcześniej wyjęte z lodówki aby nie były zbyt zimne, po trzecie pieczemy w różnych temperaturach; zaczynamy od większej a tak naprawdę suszymy długo w niskiej temperaturze.
Pyszny letni deser do niedzielnej kawy.
Składniki:
7 białek,
25 dag cukru drobnego,
Cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 duże ( 0,5l ) opakowanie śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
½ kg truskawek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy/ aromat , delikatnie wszystko mieszamy aż dobrze się połączy.
Żółtka, które zostają po pieczeniu bezy wykorzystuję najczęściej to przygotowania kruchego ciasta do tarty lub kruchych spodów do babeczek ( takie ciasto można przechowywać dość długo i mamy gotowe na następny deser).
Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koła o średnicy ok.25 cm.
Dobrze ubitą, lśniącą pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koła. W ten sposób powstaną nam dwa, okrągłe spody bezowe. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
Pieczemy najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½ godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną.
Truskawki myjemy, czyścimy, suszymy i większe kroimy na mniejsze kawałki ( będą do środka tortu).
Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy aż będzie sztywna.
Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą chłodne to kolejno nakładamy masę śmietanową i truskawki. Przykrywamy tort drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i truskawki. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz