Nie ma to jak niedzielne śniadania, bez pośpiechu, urozmaicone a na wiosnę z warzywami. Szparagi są rewelacyjnym warzywem i można je jadać na tysiące sposobów. Jak się okazuje na śniadanie, z jajkami sadzonymi są idealne. Do tego troszkę czosnku i mamy przepyszne śniadanie.
Składniki:
Po 2 jajka na osobę,
Pęczek szparagów
1-2 ząbki czosnku,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kawałki czosnek i dusimy minutkę. Następnie dodajemy szparagi i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie mieszamy szparagi i wybijamy na nie jajka; doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem około 2 -3 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka lubimy. My lubimy jak żółtko rozlewa się i nie jest za bardzo ścięte ( tu trzeba pilnować smażenia bo można „ściąć” jajka za bardzo). Podajemy z grzankami lub po prostu same.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz