Dzisiaj zapraszam na pyszne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotta. Ja jestem wielbicielka naleśników i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami. Szpinak i ricotta stanowią dobry duet jako nadzienie do różnych dań, do tego obowiązkowo szczypta gałki muszkatołowej i mamy pyszny obiad lub ciepłą kolację.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
½ szklanki mleka,
2 jajka
Farsz:
½ kg mrożonego szpinaku,
Sól, pieprz,
Szczypta gałki muszkatołowej,
Czosnek, cebula,
2 łyżki masła do smażenia cebuli,
Łyżka oliwy
20 dag sera ricotta,
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy wymyty i odcedzony szpinak i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Następnie szpinak studzimy. Jak szpinak będzie lekko ciepły łączymy go z serem ricotta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką muszkatołową.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.
bardzo lubie takie połączenia .. wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję
imprezowy klasyk 🙂 pyszne, pożywne i ładnie się prezentujące 🙂
Uwielbiam szpinak, tez robiłam ostatnio naleśniki ze szpinakiem 🙂